Kuzey Kore liderinin kardeşinden Güney Kore’ye tepki: “Ciddi bir sorunla karşılaşabilirler”

Füze denemelerine hız kesmeden eden Kuzey Kore’nin son faaliyetlerini ‘saldırı niteliğinde’ olarak tanımlayan Güney Kore Savunma Bakanı Suh Wook’a, Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un’un kardeşi Kim Yo Jong’dan sert tepki geldi. 

DÜNYA 03.04.2022, 17:01
Kuzey Kore liderinin kardeşinden Güney Kore’ye tepki: “Ciddi bir sorunla karşılaşabilirler”

İki komşu ülke olan Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki gerilim, son yapılan açıklamaların ardından yeniden yükseldi. Tüm ambargolara rağmen bölgedeki füze denemelerine devam eden Kuzey Kore’nin son faaliyetlerinin saldırı niteliğinde olduğu yönünde açıklamalar yapan Güney Kore Savunma Bakanı Suh Wook’a yazılı bir cevap veren Kim Jong-un’un kardeşi Kim Yo Jong, bu açıklamaların Güney Kore’yi ciddi sorunlarla baş başa bırakabileceğini belirtti. Wook’u ‘ciddiyetten uzak bir adam’ olarak tanımlayan Jong, kendisinin basında yer alan açıklamalarının kabul edilemez olduğunu vurguladı.  

“Bölgeyi tehlikeli bir çatışma ortamına sokabilir”

Peş peşe gelen bu açıklamaların ardından konuşan Kuzey Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Sekreteri Pak Jong Chon da Güney Kore tarafından gelen bu iddialara sert sözlerle yüklendi. Chon, bu tür yanlış değerlendirmelerin ‘bölgeyi tehlikeli bir çatışma ortamına sokabileceğini’ belirterek, Wook’u uyardı. 

Wook’tan ‘saldırı’ açıklaması

Kısa süre önce açıklamalarda bulunan Wook, Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye füzeler vasıtasıyla herhangi bir saldırı amacının olduğunu fark etmeleri halinde Kuzey Kore’ye yönelik saldırı gerçekleştirebilecek kapasite ve donanıma sahip olduklarının altını çizmişti. 

Kim Jong-Un çalışmaları yakından inceliyor

24 Mart’ta Kuzey Kore tarafından bir füze denemesi yapılmış ve bunun yeni üretim bir balistik füze olduğu aktarılmıştı. Bu tarz bir füzenin ilk defa fırlatıldığını ve denemelerinin gerçekleştirildiği vurgulanan açıklamada, Kim Jong-Un’un da bu faaliyetleri yakından incelediği belirtilmişti. 

Güney Kore ve Japonya bilgileri paylaşmıştı

Kuzey Kore’nin bu denemeleri ile ilgili Güney Kore’den yapılan bilgilendirmede, füzenin 6 bin 200 kilometrenin üzerinde bir irtifaya eriştiği ve 1080 kilometreye yakın bir uçuş gerçekleştirdiği kamuoyuyla paylaşılmıştı. Japonya da gerçekleştirilen denemelerle ilgili bilgiler paylaşarak, füzenin Oşima’nın 150 kilometre batısına ve ‘ulusal münhasır ekonomik bölge’ sınırları içine düştüğünü aktarmıştı. 

Kuzey Kore’nin balistik füze denemeleri tepki topluyor

Kıtalar arası balistik füze denemeleri ile ilgili konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, bunun açık bir şekilde Güvenlik Konseyi kararlarını çiğnemek anlamına geldiğini belirterek, Kuzey Kore’ye uyarıda bulunmuştu. ABD Başkanı Biden ve Japon Başbakan Fumio da Kuzey Kore’nin gerçekleştirmiş olduğu balistik füze denemelerini kınayarak bu durumun bölge için büyük riskleri beraberinde getirdiğini vurgulamışlardı. 

Yorumlar (0)