Kuzey Kore krizine BM de dâhil olmak istiyor!

Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore-ABD arasındaki nükleer silahsızlanma görüşmelerinin sonlandırılmasından büyük endişe duyduğunu belirtti.

DÜNYA 01.01.2020, 22:55
Kuzey Kore krizine BM de dâhil olmak istiyor!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterlik sözcülüğü, Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlanması için yürütülen görüşmelerin sonlandırılmasından büyük bir endişe duyulduğunu belirten bir açıklama yaptı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in BM Güvenlik Konseyi kararlarına dikkat çektiği açıklamada Kuzey Kore'nin bu kararlara uyarak testlere devam etmeyeceğinin umulduğu ifade edildi.

Guterres, silahsızlanma için destek olabilir

BM Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamada "Nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, küresel nükleer güvenliğin temel direğidir ve korunması gerekir" denildi. Açıklamada diplomatik diyaloğun sürdürülebilir bir barış ortamının tesis edilmesi için tek yol olduğu ifade edilirken Genel Sekreter Guterres'in Kore yarımadasındaki krizin çözülmesi için destek olabileceği de belirtildi.

Kuzey Kore, ABD'yi suçluyor

Kuzey Kore ve ABD arasında Kore yarımadasının nükleer silahsızlandırılması için yapılan görüşmeler, iki ülke arasında 5 Ekim'de İsveç'te yapılan toplantıda ani bir şekilde sekteye uğramıştı. Pyongyang yönetimi, "2019'un sonuna kadar vaktiniz var" dedikleri ABD'yi "tutum değiştirmemek"le suçlarken ABD'nin kendilerini oyalayıcı çabalarına malzeme olmayacaklarını açıklamıştı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, 1 Ocak günü "Dünya yeni stratejik silahlarımıza şahitlik edecek" diyerek ülkesininin silahlanma çabasındaki gelişmelerin yakında gösterileceğini ifade etmişti.

Yorumlar (0)