Kuzey Kore, Japonya ve ABD yaptırımına balistik füzeyle karşılık verdi 

Japonya, ABD ve Güney Kore’nin, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması yönündeki çabalarına Kuzey Kore, füzeyle karşılık verdi. Tokyo’da gerçekleştirilen üçlü zirvenin ardından Kuzey Kore, balistik füze denemesi yaptı. Yabancı basına göre füze, Japonya’ya doğru test edildi. 

DÜNYA 15.09.2021, 11:49
Kuzey Kore, Japonya ve ABD yaptırımına balistik füzeyle karşılık verdi 

Japonya’nın ev sahipliğinde, başkent Tokyo’da bir araya gelen Güney Kore, ABD ve Japonya tarafları, “Kora Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması ve Kuzey Kore ile müzakereler” konusunu ele aldı. Üçlü zirvede Japonya Dışişleri Bakanlığı Asya ve Okyanusya İşleri Genel Müdürü Takehiro Funakoşi, Güney Kore Kore Yarımadası Barış ve Güvenlik İşleri Özel Temsilcisi Noh Kyu Duk ile ABD Başkanı Joe Biden’ın Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim katıldı. 

Üç ülke temsilcisi zirvede Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kitle imha silahları ve balistik füzeleri üretilmesini önleyecek kararlar aldı ve bu doğrultuda Kuzey Kore’nin “tam anlamıyla nükleersizleştirilmesi” hedefine yönelik iş birliği yürütülmesi konusunda kesin olarak anlaştı. Bir Japon ajansına göre Sung Kim, ABD’nin, “nükleerden arındırmaya yönelik ilerleyişine bakılmaksızın” Kuzey Kore’deki insani konularla ilgilenmek için hazır olduklarını dile getirdi. 



Zirveye karşı balistik füzeli yanıt  

Zirvenin basında duyurulmasının ve alınan kararın açıklanmasının ardından Kuzey Kore, balistik füze ile “eyleme devam” çağrısında bulundu. Japonya Savunma Bakanlığı ise Kuzey Kore’nin denediğini balistik füzenin, ülkenin münhasır ekonomik bölgesi dışına düşmüş olabileceğini belirtti. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya dayandırılan bir habere göre ise Kuzey Kore’den gelen füze, Japonya’nın doğu kıyılarına düştü. 



Sung, diplomasi çağrısında bulundu 

Sung, “ABD, uluslararası standartlara uygun şekilde, en savunmasız Kuzey Kore vatandaşlarına insani yardım sağlanmasını desteklemektedir. Bu yardımlar ve yardım yapılan kişiler izlenecektir. Kuzey Kore ile ön şartsız olarak görüşmeye hazırız. Umarız ki Kuzey Kore de koşulsuz görüşmek için yaptığımız çağrıya olumlu cevap verir. Bu konuda hedefimiz net. Düşmanca maksadımız bulunmuyor. Güney Kore ve Japonya’nın güvenliği hakkındaki taahhütlerimiz ise güçlü. Son gelişmeler, müttefikler arasında yakın iş birliği ve iletişimin önemini gösteriyor.” açıklamalarında bulunurken BM Güvenlik Konseyi de üçlü zirvede alınan kararların uygulanması konusunda sorumluluğun ABD’de olduğunu belirtti. 



“Umuyoruz Kuzey Kore olumlu yanıt verir” 

Güney Kore temsilcisi Noh Kyu Duk da Kuzey Kore’ye, Covid-19 aşısı dahil olmak üzere birçok konuda insani yardım sağlanabileceğini aktardı. Kuzey Kore’ye yönelik olası insani yardımlar konusunda müzakerelerde ABD ve Güney Kore’nin “ilerleme kaydettiğini” belirten Noh Kyu Duk, “ABD ve Güney Kore bu şekilde ilerlerle Kuzey Kore ile diyalog başlatılmasını sağlayacak. Umuyoruz ki Kuzey Kore, diyalog amaçlı çabalarımıza olumlu yanıt verir.” ifadelerini kullandı. 

Japonya temsilcisi Takehiro Funakoşi, “Kuzey Kore’nin füze geliştirmelerini ve nükleer kapsamını ilerlettiği bu günlerde bizim de iş birliğimiz daha önemli hale gelmektedir.” şeklinde açıklamada bulundu. Öte yandan zirvede, Kuzey Kore tarafından alıkonulan Japon vatandaşlarının hala serbest bırakılmadığı ve Güney Kore ile ABD’nin bu konuda Japonya’ya destek verdiği açıklandı. 

Biden yönetimi ise Kuzey Kore’ye yönelik, “kullanışlı ve ölçülü diplomasi” olarak nitelendirdiği; ABD ile müttefiklerinin güvenliğini artırmayı hedefleyen politika değerlendirmesini Nisan 2021 sonunda açıklamıştı. Üst düzey yetkilileri buluşturan üçlü zirvenin bundan önceki son toplantısı ise ABD Başkanı Joe Biden’ın heyetinin çağrısı üzerine Haziran 2021’de Güney Kore’nin başkenti Seul’de gerçekleştirilmişti. 

Yorumlar (0)