Kuzey Kore'den nükleer saldırı adımı: Orduya yetki verildi

Kuzey Kore lideri Kim Yong-un, nükleer silahlardan asla vazgeçmeyeceklerini açıkladı.

DÜNYA 09.09.2022, 11:05 09.09.2022, 12:43
Kuzey Kore'den nükleer saldırı adımı: Orduya yetki verildi

Kim Yong-un, Kuzey Kore Parlamentosunun nükleer silahların kullanımını düzenleyen yasanın kabul edildiği oturumunda açıklamalarda bulundu.

“Nükleerden asla vazgeçmeyeceğiz”

Ülkesinin nükleer silahlardan asla vazgeçmeyeceğini söyleyen Kim, ABD ve Güney Kore’yi ortaklaşa yürüttükleri “tehlikeli” askeri tatbikatlar sebebiyle eleştirdi. Kim, “ABD’nin yalnızca Kuzey Kore’nin nükleer gücünü ortadan kaldırma değil aynı şekilde meşru müdafaa haklarını zayıflatarak hükümeti çökertme eğilimi" içinde olduğunu iddia etti. 

Söz konusu yasa, Kuzey Kore’nin “nükleer ya da nükleer olmayan bir "tehdit"le karşı karşıya gelmesi halinde orduya düşmanın komuta merkezlerine “otomatik” olmak üzere nükleer saldırıları başlatma yetkisi veriyor.

Bunun dışında yasa ile ülkenin ve milletin bir “felaket krizi” yaşaması durumunda nükleer silahları kullanılabileceği aktarılıyor.

Kasım ayında Covid-19 aşılamaları başlayacak

Ülkedeki salgın durumuna yönelik açıklamalar yapan Kim, kasım ayından itibaren Covid-19 aşılarının hastalara uygulanmaya başlayacağını belirtirken kaç doz aşının kullanılacağına ve aşıların nereden alındığına yönelik bilgi vermedi.

Birleşmiş Milletler (BM) destekli Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı’nı gerçekleştiren Küresel Aşı ve Aşılama Birliği (GAVI), Kuzey Kore’nin haziran ayında Çin’den yapılan aşı tedariki teklifini kabul ettiğini açıklamıştı.

Salgının Kore’de ne boyutlarda etkili olduğu henüz bilinmezken Kuzey Kore lideri Kim, Covid-19 ile mücadelede başarılı olduklarını duyurmuş ve ülkede uygulanan önlemlerin hafifletilmesine karar vermişti.

Yorumlar (0)