Kuzey Kore'den Japonya'ya: Güçlü askeri önlem alacağız

Savunma harcamalarını artıran Japonya'nın askeri kapasitesini geliştirmesi, Kuzey Kore'de hoşnutsuzluğa sebep oldu. Japonya'nın tutumunu "haksız" ve "aşırı hırslı" olarak niteleyen Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, "Daha güçlü bir askeri önlem alacağız." açıklamasında bulundu.

DÜNYA 20.12.2022, 11:35 21.12.2022, 09:13 Hakan Öksüz
Kuzey Kore'den Japonya'ya: Güçlü askeri önlem alacağız

Kuzey Kore ile Japonya arasındaki gerilim artıyor. Japonya'nın savunma harcamalarında artışa gitme kararını eleştiren Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, "Japonya, bölgedeki ülkelere karşı saldırgan bir politika izliyor. Bu durum, bölgenin istikrarı ve barış için tehlike arz ediyor." açıklamasında bulundu.

Japonya'nın "güvenlik" temelli bir politikayı takip etmeye başladığını belirten Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, "Doğu Asya'daki güvenlik şartları, Japonya'nın tutumu nedeniyle kökten bir değişim yaşadı. Bu yanlış tercih, bölgedeki güvenlik için son derece tehlikeli. Japonya'nın tutumuna karşı Kuzey Kore'nin da daha güçlü bir askeri önlem alacağı bilinmelidir." denildi.

"Japonya'nın haksız tutumunu kınıyoruz"

Bölgedeki diğer ülkelerin üslerini vurabilme kapasitesini geliştiren Japonya'nın bu yaklaşımını "aşırı hırslı bir hamle" olarak tanımlayan Bakanlık, açıklamasında "Japonya'nın haksız tutumunu kınıyoruz. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) olarak bu durumdan rahatsız ve endişeliyiz. Bu hoşnutsuzluğumuzu dile getirmeye devam edeceğiz." ifadelerine yer verdi.

Japonya: "Kuzey Kore artık çok daha ciddi bir tehdit"

Kim Jong-Un liderliğindeki Kuzey Kore'yi, eskiye nazaran çok daha ciddi bir tehdit olarak algılandıklarını bildiren Japonya, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından terk ettiği güvenlik politikalarına geri döndü. Savunma temelli bir yaklaşım izlemeye başlayan Japonya, düşman üslerini vurabilecek şekilde kapasite gelişimine gitti.

Önce Çin, sonra Kuzey Kore

Çin'in bölgedeki askeri yayılmacılığı ve Kuzey Kore'nin gelişen silah kapasitesi, Japonya'yı yeniden İkinci Dünya Savaşı dönemindeki askeri politikalara döndürdü. Bölgedeki nükleer füze tehdidine karşı durmak isteyen Japonya, listede bir numaraya yerleştirdiği Çin'in ardından Kuzey Kore'yi bölgedeki en büyük tehdit olarak görüyor.

Yorumlar (0)