Kuzey Kore'den dev kripto para vurgunu: Füzelerin finans kaynağı belli oldu

Kripto para yatırımcılarının her geçen gün artması gibi dolandırıcıları ve hırsızları da hızla artıyor. Kuzey Koreli korsanlar da o hırsızlardan bir kısmını oluşturuyor. 2021 bilgisayar korsanları verilerine bakıldığında Kuzey Koreli korsanların, 400 milyon dolar değerinde kripto paraya el koyduğu öğrenildi. 

DÜNYA 14.01.2022, 15:16 15.01.2022, 14:11
Kuzey Kore'den dev kripto para vurgunu: Füzelerin finans kaynağı belli oldu

2,4 trilyon dolarlık işlem hacmine sahip olan, yatırımcıları her geçen gün artan ve piyasayı kızıştıran kripto para borsasında sular durulmuyor. Sanal bir para birimi olmakla birlikte bugüne kadar binlerce kişiyi milyarder yapan kripto paraların hırsızları ve dolandırıcıları da her geçen gün artıyor.  

2021, Kuzey Koreli dolandırıcıların yılı oldu 

Kuzey Kore’nin bilgisayar korsanları/dolandırıcıları hakkında yayınlanan bir rapora göre 2021 senesinde Kuzey Koreli bilgisayar korsanları, 400 milyon dolarlık kripto para vurgunu yaptı.  

Farklı platformlardan büyük oranda para çalan korsanların platformlara en az 7 kez siber saldırı gerçekleştirdiği belirtildi. Bir blockchain analiz şirketi tarafından yayınlanan rapora göre dış dünyaya kapalı olan Doğu Asya ülkesi Kuzey Kore, dünyanın en başarılı siber suçlularını ülkede barındırıyor. 



Kuzey Kore, raporu yalanladı 

Kripto para platformlarına yapılan saldırıların ağırlıklı olarak merkezi borsaları ve yatırım firmalarını hedef aldıkları belirtilirken 2020 senesinde siber saldırı sayısının yalnızca 4 olduğu; 2020’de çalınan değerin de 2021’dekinden yüzde 40 oranında daha az olduğu aktarıldı.  

Kuzey Kore yönetimi, kendilerinin zor durumda bırakıldığını söyleyerek raporu yalanladı. Öte yandan analiz şirketi, korsanların, kuruluşların hesaplarındaki sıcak cüzdanlardan aldıkları paraları kendi cüzdanlarına attıklarını; kötü amaçlı yazılımlar, kod açıkları ve kimlik avı tuzakları ile bunları yaptıklarını ifade etti. Çeşitli tuzaklarla avlanan yatırımcıların hesaplarına girildi ve “sıcak” paralar, Kuzey Kore idaresinde olan adreslere topluca taşındı. 

Kripto para cüzdanları, hedef oldu 

Siber saldırı ve bilgisayar korsanlarının hedefi artık kripto para platformlarında bulunan kripto cüzdanları. Hem internete hem de kripto para ağına bağlı olarak işlem yapılan bu cüzdanlar, şifreyle korunması açısından korsanlığa ve saldırılara karşı düşük oranda savunma mekanizmasına sahip olmasıyla biliniyor. Kripto para gönderimi/alımı yapmak amacıyla kullanılan cüzdanlarda kullanıcılar güncel kazanımlarını buradan takip edebiliyor. 



Sony de saldırılardan nasibini aldı 

Blockchain analiz şirketi, 2021 senesinde düzenlenen saldırıların çoğunun Kuzey Kore’nin birincil istihbarat bürosu Keşif Genel Bürosu tarafından kontrol edildiğine inanıldığını ve hatta ABD’nin de bunu onayladığını belirtti. Ülkenin ünlü bir korsan grubu tarafından gerçekleştirilen saldırılar daha önce de sık sık dünya gündemine düşmüştü. Grup, 2014 senesinde bir tür fidye yazılımı ile uluslararası bankaların hesaplarına sızmış ve müşterilerin hesaplarını hacklemişti. Hatta hacklenen hesaplar arasında Sony Pictures’in hesabı da yer alıyordu. 

Paralar kısa sürede nakde çevriliyor 

2021 senesindeki siber saldırılarda toplanan 400 milyon dolar değerindeki paraların Kuzey Kore fonlarına aktarıldığı ve olayı örtbas etmek için de kısa sürede nakde çevrildiği belirtiliyor. Nakde çevrilen paralar için ayrıntılı ve uzun süren bir “aklama” politikası uygulanıyor. 

Yorumlar (0)