Kuzey Kore'den ABD'ye: Sabrımız taşıyor

Kuzey Kore yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile başlatılan nükleer silahsızlanma görüşmelerinde aşama kaydedilememesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

DÜNYA 27.10.2019, 15:13
Kuzey Kore'den ABD'ye: Sabrımız taşıyor

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) ile nükleer silahsızlanma müzakerelerinin sürdürülmesinden sorumlu Kuzey Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Kim Yong Çol, müzakerelerde mesafe alınamaması durumunda sıcak çatışmanın ortaya çıkabileceği uyarısı yaptı.

Pyongyang yönetiminin iki numaralı ismi Kim Yong Çol, Kuzey Kore haber ajansı KCNA'ya yaptığı açıklamada, Washington yönetiminin tek taraflı silahsızlanma taleplerinin görüşmelerde mesafe kaydedilmesini engellediğini bildirdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasındaki yakın ilişkilere rağmen diplomatik olarak mesafe alınamadığına dikkati çeken Kim Yong Çol, düşmanca tavrın devam etmesi durumunda sıcak çatışmanın ortaya çıkabileceği uyarısı yaptı.

Kim Yong Çol: Her an karşılıklı ateş olabilir

Washington yönetiminin Kuzey Kore lideri kim Jong-un'un yıl sonuna kadar tanıdığı süreyi ciddiye almamasının "çok büyük bir hata" olacağını belirten Kim Yong Çol, "Her an karşılıklı ateş söz konusu olabilir." diye konuştu.

Kim Yong Çol, bunun yaşanmaması için Amerika'dan gelecek "görüşmeleri yeniden yoluna sokmak üzere" makul tekliflerini sunmasını beklediklerini ifade etti.

ABD-Kuzey Kore ilişkileri

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ilk kez 12 Haziran 2018 tarihinde Singapur'da tarihi zirvede bir araya gelmiş, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barışın sağlanması konusunda müzakerelerin başlatılmasını öngören bir mutabakata varmışlardı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 26-27 Şubat 2019 tarihinde Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bir kez daha görüşmüş fakat zirve beklenenden hızlı şekilde ve anlaşmasız sona ermişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşmesine ilişkin, "Onlar yaptırımların tamamen kaldırılmasını istedi. Biz ise bunu yapmaya niyetli değildik. Bu nedenle anlaşamadık." ifadelerini kullanmıştı.

Vietnam'da düzenlenen ikinci zirve sonrası müzakereler durma noktasına gelmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, son olarak 30 Haziran 2019 tarihinde Kuzey Kore ile Güney Kore arasında bulunan "silahsızlandırılmış bölge"de görüşmüş, nükleer silahsızlanma müzakere sürecini sürdürme kararı almıştı.

Yorumlar (0)