Kuzey Kore'den ABD'ye "karşı adım" mesajı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Amerika ile nükleer müzakerelerin durma noktasına geldiği şu dönemde, Washington öncülüğündeki yaptırımlara karşı yeni yılda "askerî ve diplomatik karşı adımlar" atacağı mesajını verdi.

DÜNYA 31.12.2019, 12:13
Kuzey Kore'den ABD'ye "karşı adım" mesajı

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'da yer alan haberde, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un ülkeyi yöneten Kore İşçi Partisi'nin 4 gün süren Merkez Komite Toplantısı'nın son gününde yaptığı konuşmanın ayrıntıları verildi.

Kuzey Kore'nin 2020 yılında hedeflerini içeren bir konuşma yapan Kim Jong-un, "Kuzey Kore'nin egemenliğini ve güvenliğini korumak üzere siyasi, askerî ve diplomatik karşı adımların atılacağı" mesajını verdi.

Toplantının dördüncü günü olan bugünkü son oturumunda, Merkez Komite'nin bir karar metni ile birlikte "önemli bir belge" üzerinde tartışacağı vurgulandı.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'nın haberinde adı geçen "önemli belgenin" Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile yürütülen nükleer silahsızlanma müzakereleriyle ilgili olabileceği düşünülüyor.

Görüşmelerin durma noktasında olduğu dönemde gözler Kim Jong-un'un yılbaşında yayımlayacağı yeni yıl mesajına çevrildi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un mesajında nükleer ve füze denemeleri, yaptırımlar ve Amerika Birleşik Devletleri ile müzakerelerin geleceği konusunda neler söyleyeceği merak ediliyor. 

Nükleer müzakerelerde süreç ve gelinen nokta

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kuzey Kore arasındaki nükleer silahsızlanma müzakereleri, şubattan bu yana aksayarak sürüyor hatta durma noktasında.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ilk kez 12 Haziran 2018 tarihinde Singapur'da bir araya gelmiş, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barışın sağlanması konusunda mutabakata ulaşmışlardı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 26-27 Şubat'ta Vietnam'da bir kez daha görüşmüş fakat zirve yarıda kesilmiş ve anlaşmasız bitmişti.

Son olarak 30 Haziran'da Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki silahsızlandırılmış bölgede görüşen ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, nükleer müzakere sürecini sürdürme kararı almıştı.

İsveç'te ekim ayında yapılan çalışma düzeyindeki toplantılar, Kuzey Korelilere göre, ABD'lilerin "eski tutum ve tavırlarını" devam ettirdiğinden, tamamen kesilmişti.

Pyongyang yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri'ne nükleer anlaşma konusunda ortaklaşa kabul edilebilecek şartlar önermesi için 2019 yılı sonuna kadar süre tanımış ve Amerika'nın yaptırımlar konusunda ısrarcı olması durumunda "yeni bir yol" arayışına gireceğini duyurmuştu.

Yorumlar (0)