Kuzey Kore "çok önemli bir test" yaptığını açıkladı!

Kuzey Kore'nin BM temsilcisi "ABD'yle nükleer görüşmeler bitti" dedikten bir gün sonra Pyongyang yönetimi "çok önemli bir test" yapıldığını açıkladı.

DÜNYA 08.12.2019, 10:27
Kuzey Kore "çok önemli bir test" yaptığını açıkladı!

Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA, Pazar günü yapılan açıklamada Sohae Fırlatma Tesisleri'nde "çok önemli bir test" yapıldığını duyurdu. Açıklamada yapılan testin ülkenin "stratejik konumunu yakın gelecekte önemli ölçüde değiştireceği" de belirtildi.

Pyongyang yönetimi, testin detaylarına dair herhangi bir bilgi açıklamadı.

Tesis 2018'de kapatılmıştı

Sohae Fırlatma Tesisi, ülkenin kuzeybatısında Çin'le sınırına yakın bir yerde bulunuyor. Tesis, 2018 yılında hizmet dışı duruma getirilmişti ancak ABD ve Kuzey Kore arasındaki nükleer silahsızlanma görüşmelerinin kötüye gitmesiyle birlikte yeniden inşa edildiği ortaya çıktı.

Statik motor testi yapıldığı iddia ediliyor

Yabancı basında çıkan haberlere göre tesisin uzaydan çekilen uydu fotoğrafında Kuzey Kore'nin uzay uydusu motoru test etmiş olabileceği iddia ediliyor. Füze uzmanları, Pyongyang'ın füze fırlatmaktan ziyade statik bir roket motoru testi yaptığı görüşünde.

ABD'nin Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden nükleer uzmanı Vipin Narang'a göre katı veya sıvı yakıtlı bir füze motoru testi yapılması, diplomasi yollarının hızla tükendiği anlamına geliyor. Narang, bu olayın  2020 yılında Kuzey Kore'yle ilgili yaşanabilecek gelişmeler için önemli bir sinyal olduğunu iddia ediyor.

ABD'yle ilişkiler kesilecek mi?

ABD ve Kuzey Kore arasındaki görüşmeler, iki ülke liderinin Şubat ayında Vietnam'da bir araya gelmesinden beri kötüye gidiyor. Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımların nükleer silahsızlanma karşılığında ne kadar kaldırılacağı konusu, ilişkileri tıkıyor. Cumartesi günü Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi, ABD'yle yürütülen nükleer silahsızlanma görüşmelerinin bittiğini açıklamıştı.

Pyongyang yönetimi geçtiğimiz aylarda birkaç kısa menzilli füze denemesi yapmıştı ve daha büyük silahların deneyleri üzerindeki ertelemeyi kaldırarak nükleer füze ve uzun menzilli füze testleri yapacağının sinyallerini vermişti.

Yorumlar (0)