Kuyu kazan işçiler buldu: Değeri 857 milyon lira

Sri Lanka'da bahçesini kuyu açmak için kazdıran bir kişi, dünyanın en büyük safir taşını buldu. Yaklaşık olarak 510 kilogram ağırlığında olan taşın değerinin 100 milyon dolar (857 milyon lira) olabileceği belirtildi.

DÜNYA 27.07.2021, 19:53 28.07.2021, 13:52
Kuyu kazan işçiler buldu: Değeri 857 milyon lira

Sri Lanka'nın Ratnapura bölgesinde bulunan bir evin bahçesinde dünyanın en büyük safir taşı bulundu.

Safir taş, bir evin bahçesine kuyu kazan işçilerce gün yüzüne çıkarıldı.

Güvenlik sebebi ile adı açıklanmayan ev sahibi, "Kuyuyu kazan kişi ender taşlar hakkında bizi uyarmıştı. Ardından bu devasa örneğe denk geldik." dedi.

Ağırlığı yarım tonu geçiyor

Uzmanlar, 'Serendipity Sapphire' ismi verilen yaklaşık 510 kilogram ağırlığa sahip mavi renkteki taşın tahmini değerinin 100 milyon doları (857 milyon lira) bulabileceğini aktardı.

Fakat bazı uzmanlar, karat değerinin yüksek olmasına karşın küme içindeki bütün taşların kaliteli olmayabileceğine de işaret etti.

Değerli taş uzmanı Dr. Gamini Zoysa, söz konusu taşın yaklaşık olarak 400 milyon sene öncesine ait olabileceğini belirtti.

Mücevher başkenti

Ratnapura, Güney Asya ülkesi Sri Lanka'nın mücevher başkenti olarak da biliniyor.

Sri Lanka, safir ve benzeri kıymetli taşların ihracında en önde gelen ülkeler arasında konumlanıyor. Zira ülke geçtiğimiz sene kesme elmas ve mücevher ihracatından yaklaşık yarım milyar dolar gelir elde etti. 

Yorumlar (0)