Kuveyt'ten İslam dünyasına "İsrail" çağrısı!

Kuveyt, İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'ya yönelik mükerrer baskınlarını sert ifadelerle kınadı.

DÜNYA 20.08.2019, 00:42
Kuveyt'ten İslam dünyasına "İsrail" çağrısı!

Kuveyt, İsrail'in, işgali altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'ya yönelik defalarca tekrar eden baskınlarını sert üslupla kınayarak, bunun "Müslümanların duygularını provoke ettiğini" kaydetti.

Kuveyt resmi haber ajansı KUNA'da yer alan habere göre, Kuveyt Bakanlar Kurulu toplantısında, işgalci İsrail'in keyfi güvenlik uygulamaları, Mescid-i Aksa'ya düzenlenen baskınları ve cemaate yönelik saldırıları sert bir şekilde kınandı. 

İsrail'in, işgali altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'ya yönelik defalarca tekrar eden baskınlarının tüm Müslümanların duygularını provoke ettiği, uluslararası norm ve sözleşmelerin açıkça ihlali olduğu vurgulanan toplantıda, uluslararası toplum, "uluslararası karar ve sözleşmelere saygı göstermesi, bu gibi keyfi uygulamalara ve kutsallara yönelik saldırılara son vermesi konusunda siyonist oluşuma baskı yaparak, sorumluluğunu yerine getirmeye" davet edildi.

Neler olmuştu?

Kurban Bayramı'nın birinci günü İsrail polisi eşliğindeki fanatik Yahudiler gruplar halinde Mescid-i Aksa'nın avlusuna zorla giriş yapmışlardı. Filistinliler, Yahudilerin baskınını engellemek isterken Harem-i Şerif içinde İsrail polisinin sert müdahalesiyle karşılaşmış, saldırıda 61 Filistinli yaralanmıştı.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden bugün yapılan yazılı açıklamada, İsrail polisi korumasındaki 114 fanatik Yahudi'nin Mescid-i Aksa'nın güneybatısında bulunan Fas (El-Meğaribe) Kapısı'ndan Harem-i Şerif'e baskın düzenlediği kaydedilmişti.

Mescid-i Aksa kime bağlı?

Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıflardan "Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığı"na bağlı "Kudüs İslami Vakıflar İdaresi" sorumlu.

Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki vakıflar, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaşmasına göre, "Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığı"na bağlı "Kudüs İslami Vakıflar İdaresi"nin himayesinde bulunuyor.

Daha önce Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin izni dahilinde Mescid-i Aksa'yı ziyaret eden Yahudiler, 2003 yılından bu yana Vakıflar İdaresinin egemenliğini ihlal eden İsrail'in tek taraflı kararı çerçevesinde polis eşliğinde Müslümanların kutsal mabedine giriyor.

"Baskın" olarak tanımlanıyor!

İsrail makamlarının bu tek taraflı kararını tanımayan "Kudüs İslami Vakıflar İdaresi", Müslümanların egemenliğini ihlal edici bu tür girişleri "baskın" olarak tanımlıyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor.

Yahudilerin "Süleyman Mabedi" kazısı

Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında sözde "Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu" iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor, Mescid-i Aksa'da kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu savunuyor.

Yorumlar (0)