Kuveyt'te siyasi kriz: Parlamento feshedildi

Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, 'vekiller arasındaki uyumsuzluk' sebebiyle Parlamento'yu feshettiğini açıkladı.

DÜNYA 02.08.2022, 23:16 03.08.2022, 10:32
Kuveyt'te siyasi kriz: Parlamento feshedildi

Kuveyt Veliaht Prensi'nin imzasının bulunduğu kararnamede, Parlamento'nun 'vekiller arasındaki uyumsuzluğun, farklılıkların, kişisel menfaatlerin, çatışmaların, iş birliği eksikliğinin ve tarafların birbirini reddetmesinin düzeltilmesi' maksadıyla feshedildiği kaydedildi.

Bahse konu kararnamede ulusal birlik için tehdit teşkil eden davranış ve uygulamaların varlığı dikkate alınarak, kendi yüksek menfaatlerini sağlayacak bir şekilde rotayı tekrar çizmesi için halka gitme gereği duyulduğu ifade edildi.

Kuveyt Anayasası'nın 107'inci maddesi doğrultusunda Veliaht Prens, aynı sebeplerle tekrar feshetmeme koşuluyla, sebeplerini belirten bir kararnameyle parlamentoyu feshedebiliyor.

Fesih kararının akabinde ise en geç iki ay içerisinde seçimlerin gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Hükümetin oluşturulması

Ülkede dün Şeyh Ahmed Nevvaf el-Ahmed es-Sabah'ın başkanlığında yeni hükümetin oluşturulduğu açıklanmıştı.

Veliaht Prens Sabah, ilk defa göreve gelen Şeyh Ahmed Nevvaf el-Ahmed es-Sabah'ın başkanlığında 12 bakandan meydana gelen yeni bir hükümet kuruluşuna ilişkin kararname imzalamıştı.

Kurulan hükümette Kültür ve Enformasyon Bakanlığı görevine getirilen Abdurrahman el-Matiri'nin haricindeki 11 bakanın eski hükümette bulunan kişiler olduğu belirtilmişti.

Son 37 yılda 11 hükümet istifa etti

Kuveyt Emiri Şeyh Nevaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, geçtiğimiz 25 Temmuz tarihinde büyük oğlu Şeyh Ahmed Nevaf el-Ahmed'i yeni hükümeti oluşturmakla görevlendirmişti.

Şeyh Ahmed Nevaf, daha evvel içişleri bakanı ve başbakan yardımcısı olarak görev yapmıştı. 

Ülkede 1985 yılından beri 128 gensoru neticesinde 11 hükümet istifa etti, 16 bakan ise ya görevinden alındı ya da istifa etti.

Yorumlar (0)