Kuş gribi yayılıyor! 500 binden fazla tavuk itlaf edildi...

Hollanda'da kanatlı hayvan çiftliklerinde kuş gribinin tespit edildiği ve söz konusu çiftliklerde 500 binden fazla tavuğun itlaf edildiği öğrenildi. 

DÜNYA 23.11.2020, 09:17 23.11.2020, 17:04
Kuş gribi yayılıyor! 500 binden fazla tavuk itlaf edildi...

Hollanda'da Ekim ayının sonlarında kuş gribi ortaya çıktı. Konuya ilişkin açıklama Hollanda Tarım Bakanlığından geldi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, kuş gribinin birçok alana yayıldığı ifade edildi.

Açıklamada, kuş gribinin Rusya'dan göçmen kuşlar aracılığıyla geldiğinin öngörüldüğü belirtilerek, söz konusu hastalığın ilk olarak Ekim ayının sonlarında sulak alanlarda bulunan kuğularda tespit edildiği aktarıldı. 

Hollanda'nın kuzey kesimlerinde kuş gribinin 200 yabani kuşta saptandığı ve hastalığın hızlı bir şekilde tavuk çiftliklerine yayıldığı öğrenildi. Kümes hayvanlarının dışarı bırakılmalarına yasak getirildiği, kuş gribinin buna rağmen çiftliklerde yayıldığı ifade edildi. 

Güney Hollanda eyaleti, Gelderland eyaleti, Groningen eyaleti, Utrecht eyaleti ve Friesland eyaleti ile Kuzey Denizi'nde bulunan adalarda etkisini gösteren kuş gribi sebebiyle tavuk çiftliklerinde bulunan 300 binden fazla kanatlının geçen haftaya kadar itlaf edildiği belirtildi. Hollanda'nın kuzeyinde bulunan Witmarsum kasabasında ise cumartesi günü bir çiftlikte kuş gribi virüsünün tespit edildiği, bu nedenle 90 bin pilicin itlaf edildiği kaydedildi. Söz konusu kasabada bulunan üç tavuk çiftliğinde Hollanda Tarım Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldığı öğrenildi. 

Utrecht şehrine yakın mesafede bulunan Oudewater kasabasındaki bir çiftlikte ise pazar günü kuş gribini kontrol altında tutmak için 100 bin hayvanın itlaf edildiği belirtildi. Burada 10 kilometrelik yarıçap içerisinde 10 tane daha tavuk çiftliğinin yer aldığı ifade edildi. 

Söz konusu çiftlikler için Hollanda Tarım Bakanlığı tarafından nakliye yasağı getirildi. Kümes hayvanlarının taşınmasının geçici olarak yasaklandığı duyuruldu. 

Hollanda Tarım Bakanlığı, kuş gribine yol açan virüsün düşük bir ihtimalle insanlara da bulaşabileceğini, bu sebeple hayvanları itlaf edenlerin gereken önlemleri almalarının şart olduğunu bildirdi. 

Yorumlar (0)