"Kürtlerin kullanılmasından rahatsızız"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’nin, Suriye'deki Kürt faktörü hakkında spekülasyonda bulunma ve Suriye'yi bölmek amacıyla Kürtleri kullanma girişimlerinden rahatsız olduklarını açıkladı.

DÜNYA 03.07.2019, 17:31
"Kürtlerin kullanılmasından rahatsızız"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "ABD’nin, Suriye'deki Kürt faktörü hakkında spekülasyonda bulunma ve Suriye'yi bölmek için Kürtleri kullanma girişimlerinden rahatsızlık duyuyoruz." dedi.

Lavrov ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf El-Useymin, başkent Moskova'da görüşmede bulundu. Görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlediler.

"Kürtler, diyalog kurmak için ilgi gösteriyor"

Suriye’nin kuzeydoğusunda Kürtler ve Araplar arasında ciddi çatışmalar meydana geldiğini kaydeden Lavrov, "Kürt ve Arap örgütleriyle görüşmelerimizde, Suriye’nin bütünlüğüne saygı gösterilmesi çerçevesinde, diyaloğun kurulması gerektiğini anlatıyoruz. Kürtler, diyalog kurmak için ilgi gösteriyor." ifadelerini kullandı.

ABD'nin Fırat’ın doğusunda sözde devlet kurma yönündeki pozisyonunu güçlendirmek için Kürtleri kullandığını ve Suriye’nin bütünlüğünü tehlikeye attığını vurgulayan Lavrov, "ABD’nin, Suriye'deki Kürt faktörü hakkında spekülasyonda bulunma ve Suriye'yi bölmek için Kürtleri kullanma girişimlerinden rahatsızlık duyuyoruz. ABD’nin, BM’nin kararlarını ihlal eden ve Suriye’deki etnik ve dini gruplar arasındaki menfaatlerinin dengesini bozan girişimlerden vazgeçeceğini umuyoruz." diye konuştu.

"Terörle mücadelede çifte standart olmamalı"

Lavrov, terörle mücadelede çifte standartların olmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Suriye’de Fırat’ın doğusundaki ve İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki teröristlere karşı savaş, tavizsiz olmalıdır. Bu, Batılı ve diğer ortaklarla görüşmelerimizde sürekli dile getiriliyor." dedi.

ABD'nin 'Yüzyılın Anlaşması' planını değerlendiren Lavrov, "Eğer bu plan, Filistinli mültecilerin bulundukları ülkelerde kalmasını hedefliyorsa bu, BMGK’nın kararlarına aykırıdır." ifadesini kullandı. 

Lavrov, Rusya'nın Basra Körfezi'ndeki durumdan kaygılandığını ve bölgede güvenliğinin sağlanması için Araplar ile İran arasında diyalog sürecinin başlatılması gerektiğini bildirdi.

Yorumlar (0)