Küreselciler Biden'ı verdi, emekliler Trump'a...

ABD'de seçimlere 1 ay kaldı. Anketlerde önde olan Joe Biden, bağışlarda da Trump'ı geride bıraktı.

DÜNYA 12.10.2020, 16:15 13.10.2020, 15:44
Küreselciler Biden'ı verdi, emekliler Trump'a...

Küreselcilere kafa tuttuğu günden bu tarafa belini doğrultamayan ABD Başkanı Donald Trump'ın başına örülenler etkisini gösterdi ve anketlerde Joe Biden'ın gerisinde kaldı.

Küresel sermayenin desteklediği Demokratların adayı Joe Biden'a 708,5 milyon dolar bağış yapılırken, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'a emekliler sahip çıktı. Donald Trump 595 milyon dolar bağış toplayabildi.

ABD 59. Başkanlık Seçimleri

ABD'de 3 kasım 2020 tarihinde yapılacak 59. Başkanlık Seçimleri'ne 1 aydan az vakit kaldı.

Kanun gereği seçim kampanyalarında şahsi paralarını kullanamayan adaylar, seçim kampanyalarını bağışlarla yürütüyorlar. ABD yasaları gereği bireyler seçim kampanyalarına en fazla 2500 dolar bağış yapabiliyorlar. Kuruluşların ise yardım miktarı 5000 dolar ile sınırlı.

Siyasi gruplardan Biden'a güçlü destek

Joe Biden'ın kampanyasına en yoğun mali desteğin siyasi gruplardan geldiği görülürken, Demokrat ve Liberal gruplar toplam 81,1 milyon dolar bağış yaptı. Emekliler ise Biden'a 53,9 milyon dolarlık bağışta bulundu.

Borsa ve yatırım çevreleri başta olmak üzere iş dünyasının da Biden'ı desteklediği görüldü. Söz konusu tutar 51 milyon doları geçti.

Biden'a destek verenlerin yüzde 53,8'i erkeklerden, yüzde 46,2'si kadınlardan oluşuyor.

Biden'a yapılan bağışların yüzde 37'sini ise, 200 doların altındaki bağışlar oluşturuyor.

Emekliler, Trump'ı destekliyor!

Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın seçim kampanyasına en yüksek mali destek emeklilerden geldi. Emekliler, Trump'ın seçim kampanyasına toplam 127,7 milyon dolar bağış yaptı.

Emeklilerin ardından Trump'a en çok bağış yapanlar 35,6 milyon dolarlık bir meblağ ile Cumhuriyetçi ve Muhafazakar siyasi gruplar oldu. Üçüncü sırada ise 16,7 milyon dolarla emlak sektörü var. Emlak sektörünün öne çıkmasının nedeni ise, Donald Trump'ın başkan olmadan önce emlak sektöründe faaliyet gösteriyor olması.

Donald Trump'a en çok bağış Texas'tan yapıldı. Trump'ın seçim kampanyasına bağış yapanların demografik durumuna bakıldığında yüzde 62,7'sinin erkeklerden, yüzde 37,3'ünün ise kadınlar oluştuğu görüldü.

Trump'a bağış yapanların yüzde 52,8'i, 200 doların altında bireysel bağışlarda bulundu.

Yorumlar (0)