Küresel piyasalarda durum karışık 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’in geçtiğimiz hafta sonunda faizler ile ilgili yaptığı açıklama sonrasında küresel piyasalardaki dalgalanmalar devam ediyor.  

DÜNYA 09.06.2021, 10:33 10.06.2021, 10:52
Küresel piyasalarda durum karışık 

Makroekonomik verileri ve büyüme tahminleri yukarı doğru seyretse ve piyasalardaki iyimserlik sürse de enflasyon endişeleri, para politikaları ve faizler hakkında durum karışık seyrediyor. 

Dünya Bankası, dün yayınladığı raporda ise küresel büyüme tahminini yükseltti. 2021 için yüzde 4 olan tahmin yüzde 5,6’ya; 2022 için olan yüzde 3,8’lik tahmini ise yüzde 4,3’e yükseltti.

ABD’de açıklanan “açık iş sayısı verisinin” 1 milyondan fazla artması, fiyatlar üzerinde baskının devam edeceğinin sinyalini verdi. Bugün Çin’de açıklanan ÜFE’nin yıllık yüzde 9 arttığı ve 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıktığı bildirildi. Bu oranlara göre maliyet enflasyonu, bir müddet daha gündemde kalacak.



Yarınki toplantı merakla bekleniyor

Küresel ölçekte pay piyasaları karışık seyrederken ve dünya devlerinden bir bir oranlar gelirken yarın Avrupa Merkez Bankası’nda yapılacak olan toplantı ve yarın ABD tarafından açıklanacak enflasyon verileri merakla bekleniyor.

Hisselerin karışık seyirde olmasının bir diğer sebebinin ise ABD Senato’sunun Ar-Ge ve teknoloji çalışmalarındaki katkılarının olduğu düşünülüyor. 

New York borsasında S&P ve Nasdaq endeksleri değer kazanırken Dow Jones endeksi ise değer kaybetti. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, 7 Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi. Dolar endeksi ise yatay seyretti.  

Yorumlar (0)