Küresel ısınmayı durdurabilir! Araştırmadan “Kereste şehir” önerisi

İnşaat sektöründe çelik ve beton kullanılması küresel ısınmayı hızlandırıyor. Yapılan yeni araştırma sonrasında bu malzemeler yerine kerestenin kullanılması önerildi. Bu malzeme ile inşa edilecek yeni evler sayesinde küresel ısınma 2 derece ile sınırlandırabilecek.

DÜNYA 31.08.2022, 16:05 31.08.2022, 16:12
Küresel ısınmayı durdurabilir! Araştırmadan “Kereste şehir” önerisi

Küresel ısınma bütün dünya üzerinde etkisini gösterirken, yeni bir araştırma bu durumun önüne geçilebileceğini gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, inşaat sektöründe kullanılan beton ve çelik yerine kereste kullanılması küresel ısınmayı 2 dereceyle sabitleyebilecek.

Kereste için ekimler fazlalaştırılacak

Potsdam İklim Etkisi Enstitüsü tarafından yayınlanan rapora göre, bu şekilde bir değişim adına öncelikle inşaat uygulamalarının denetimden geçirilmesi, 149 milyon dekarlık alan kadar yeni kereste dikimi ve korunmasız olan doğal ormanlardan toplanan kerestelerde artış oluşturulması gerekecek.

Karbon emisyonunu da durduracak

Edinilen bilgilere göre, keresteden evler inşa etmek sadece küresel ısınmayı durdurmayacak, aynı zamanda karbon emisyonunu da düşürecek. Dünyanın artmakta olan şehir nüfusunun yüzde 90 oranının orta yükseklikte inşa edilen ahşap binalarda yaşamasının 2100 senesine kadar 106 milyar ton karbon emisyonunu durdurabileceği ifade ediliyor.

“Yeni gelen kişileri kereste şehirlerde barındırabiliriz”

Raporun yazarlarından olan Abhijeet Mishra, "Mevcut durumda dünya nüfusunun yoğunluğu şehirlerde hayatını sürdürüyor. 2100 senesine kadar bu oran büyük bir ölçüde artış gösterecek. Bu durum da beton ve şehirden binalar ve daha çok karbon ayak izi demek oluyor. Ancak şu an bir alternatifimiz bulunuyor Yeni gelecek olan kentsel göçü orta yükseklikte inşa edilmiş, ahşaptan binalarda barındırabiliriz.” şeklinde konuştu.

Bozulmamış ormanlara ve biyoçeşitliliğe ne olacak?

Dört farklı toprak kullanım çalışmasını işleme alan Potsdam İklim Etkisi Enstitüsü bilim insanları, “kereste şehirler” düşüncesinin pratikliğini ve etkisini anlayabilmek adına Magpie isminde açık kaynaklı küresel arazi kullanım sistemini kullandılar.

Araştırmacıların düşüncesi, karbon ayak izi en düşük olan malzemeyi inşaatlarda kullanmaktı. Çünkü ağaç büyümesi esnasında emilmiş olan karbondioksit, kereste yok olana kadar bir daha salınmayacak.

Araştırmanın diğer bir yazarı olan Alexander Popp, biyoçeşitliliği koruma ve bozulmamış ormanlarda kereste kesiminin yapılmamasının önemli olduğunu vurgulayarak, hesaplamalar adına bu bölgelerin değerli olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0)