Küresel gıda krizi büyüyor! ABD’den Rusya’ya sert eleştiri

Ukrayna’nın işgaliyle birlikte dünyanın birçok ülkesinde gıda krizi patlak verirken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’yı şantaj yapmakla suçladı. 

DÜNYA 07.06.2022, 09:51
Küresel gıda krizi büyüyor! ABD’den Rusya’ya sert eleştiri

İşgal altında Ukrayna, elindeki pek çok gıda ürününü aylardır ülke dışına çıkaramıyor. Ukrayna depolarında bulunan 20 milyon tonu aşkın buğday, limanlardan diğer ülkelere sevk edilmeyi bekliyor. Rusya’nın ablukası altında bulunan limanlarda herhangi bir giriş-çıkışa onay verilmediği için dünyadaki pek çok ülke, gıda krizini derinden hissediyor. 

“Böyle önemli bir konuyu bile istismar etmeye çalışıyorlar”

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus lider Vladimir Putin’i hedef alarak, “Ukrayna topraklarında bulunan ve ihraç edilmeyi bekleyen gıda ürünlerini Batılı ülkelere karşı bir şantaj aracı olarak kullanıyorlar. Dünyanın acil çözüme ihtiyaç duyduğu böylesi bir konuyu bile istismar etmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu. 

“Ukrayna’nın tarımsal altyapısını imha ettiler”

Ukrayna depolarında hala 20 milyon ton buğdayın bulunduğunu ve bunların bir an önce ülke dışına sevk edilmesi gerektiğinin altını çizen Blinken, “Dünya genelinde büyük bir kriz ile karşı karşıyayız. Ancak ne yazık ki Rus hükümetinin limanlardaki katı ablukası sebebiyle buğdaylar dış ülkelere erişemiyor. Rus ordusu, ülkenin birçok verimli tarım alanını da ele geçirmiş durumda bulunuyor. Ukrayna’nın tarımsal altyapısını imha ettiler. Rusya, Ukrayna’nın buğday ihracatına adeta el koymuş durumdadır. Moskova hükümeti, bencilce hareket ederek tüm dünyayı ateşe atmaya karar vermiş gözüküyor. Bu süreçte ne yazık ki kendi menfaatlerine daha çok önem verdiler” ifadelerini kullandı. 

“Ukrayna’da yaşanan sefalet, Rusya’nın kararı ile artık tüm dünyaya yayılmaya başladı”

Rusya’nın bu tutumuyla tüm dünyayı gıda krizi ile baş başa bıraktığının altını çizen Blinken, “Ukrayna’da yaşanan sefalet, Rusya’nın kararı ile artık tüm dünyaya yayılmaya başladı. Bu karardan imkanı düşük olan birçok ülke derinden etkileniyor. Rusya bu kararları bilinçli bir şekilde alıyor. Putin, Ukrayna dışına gıda ihracatını kesinlikle engelliyor. Bu büyük suçu üzerinden atmak için de kendi hükümetinin propaganda araçlarını devreye sokuyor. Ukrayna topraklarında bulunan ve ihraç edilmeyi bekleyen gıda ürünlerini Batılı ülkelere karşı bir şantaj aracı olarak kullanıyorlar” dedi. 

“Vladimir Putin’in bu konuda doğru adımı atacağı günü bekleyemeyiz”

Dünya genelinde hissedilen gıda krizinin özellikle Afrika kıtasını olumsuz etkileyeceğini belirten Blinken, “Vladimir Putin’in bu konuda doğru adımı atacağı günü bekleyemeyiz. Bir an önce bu konuda girişimleri hızlandırmalı ve bir çözüm üretmeliyiz” şeklinde konuştu. ‘Dünyanın ekmek sepeti’ olarak bilinen Ukrayna, dünya genelinde en çok buğday ihraç eden 5’inci ülke konumunda bulunuyor. Kısa süre önce açıklama yayımlayan Birleşmiş Milletler, dünya genelinde yeni bir gıda krizinin yaşandığını vurgulayarak, Rusya’ya limanlardaki ablukayı kaldırma çağrısı yapmıştı. 

Yorumlar (0)