Küresel açlık krizi kapıda: BM’den acil çağrı!

Birleşmiş Milletler, Ukrayna'nın limanlarının küresel açlık krizine karşı acilen açılması çağrısında bulundu. Açıklamada, "Dünya bunu istiyor, zira yüz milyonlarca insan bu kaynaklara bağlı" sözlerine yer verildi.

DÜNYA 07.05.2022, 09:26
Küresel açlık krizi kapıda: BM’den acil çağrı!

BM Dünya Gıda Programı, Ukrayna'da üretilen gıdaların dünyanın diğer bölgelerine serbestçe ulaştırılabilmesi adına Odessa’daki limanların acilen açılması yönünde çağrı yaptı.

Küresel açlık krizi kapıda!

Merkezi Roma'da yer alan WFP’den gelen açıklamada, “Küresel açlık, kontrolden çıkmadan evvel bugün WFP, savaşın zararlarının görüldüğü ülkede üretilen gıdanın dünyanın diğer bölgelerine serbest bir şekilde ulaştırılabilmesi adına Ukrayna'nın Odessa kentindeki limanların tekrar açılması için çağrıda bulunuyor" sözlerine yer verildi.

Açıklamada görüşlerini aktaran WFP İcra Direktörü D. Beasley, "Ukrayna'nın tahıl siloları şu anda dolu. Aynı şekilde 44 milyon insan dünya genelinde açlığa doğru gidiyor. Ukrayna'ya bu gıdaların girip çıkabilmesi için bu limanların açılması gerekiyor. Dünya bunu istiyor, zira küresel anlamda yüz milyonlarca insan bu kaynaklara bağlı durumda. Zaman azalıyor ve eylemsizliğin bedeli, tahmin ettiğimizden yüksek olacak" yorumunu yaptı.

“Ambarlardaki tahıllar boşa gidecek”

WFP, savaş sebebiyle limanların blokaj altında olduğu bu sebeple; Odessa'daki ambarlarda ve Karadeniz'deki diğer Ukrayna limanlarında milyonlarca metrik ton tahılın beklediğini aktardı.

Ukrayna limanları tekrar açılmadığı sürece temmuz-ağustos hasadında Ukraynalı çiftçilerin ürünlerini depolayacak bir yeri olmayacağına dikkat çekilen açıklamada, küresel açlık kriziyle olan mücadele sürecinde; silolardaki tahılların boşa gideceği aktarıldı.

Dünya genelinde 276 milyon insanın akut açlık riskiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen WFP, Ukrayna'daki çatışmanın devam etmesi durumunda bu sayının 47 milyon daha artacağının tahmin edildiği aktarıldı. 

WFP, Ukrayna'nın savaştan önce ürettiği gıda ürününün 400 milyon insana yeteceğini ve Karadeniz’deki limanlar aracılığıyla bunun ihraç edildiğini söyledi.

Diğer yandan krizin başladığı dönemden beri mısır ve buğday ihracat fiyatlarının yüzde 22 ve 20 arttığı aktarıldı.

Yorumlar (0)