Kur’an-ı Kerim yaktılar! Avrupa ülkesi savaş alanına döndü

İsveç’te aşırı sağcı parti lideri Rasmus Paludan ve beraberindeki grup tarafından Kur’an-ı Kerim yakılması sonrası ülke adeta karıştı. Pek çok şehir ateşe verilirken, polis ekipleri sert müdahalelerde bulunarak durumu kontrol altına almaya çalışıyor. 

DÜNYA 18.04.2022, 11:59 18.04.2022, 12:55
Kur’an-ı Kerim yaktılar! Avrupa ülkesi savaş alanına döndü

Aşırı sağcı görüşleri ile bilinen ve Danimarka vatandaşlığı da bulunan İsveçli Rasmus Paludan, kısa süre önce Kur’an-ı Kerim’i yakarak büyük tepki çekti. Yaşanan bu olay sonrası İsveç’te 3 gündür sular durulmuyor. 

Birçok şehirde çatışmaların önü kesilemedi

Durumu protesto eden vatandaşlar, Norrköping başta olmak üzere pek çok şehirde eylem gerçekleştirdi. Aşırı sağcı grupların da olaya dâhil olması ile şiddet olaylarının ardı arkası kesilmezken, polis de sert tedbirler alarak durumu kontrol altına almaya çalışıyor. Norrköping’de polisler tarafından açılan uyarı ateşi sonucu birçok kişi yaralanırken, Irak ve İran da İsveç’e nota vererek Kur’an-ı Kerim’e yapılan bu saygısızlığı kınadı. 

Kur’an-ı Kerim yakılınca, İsveçli Müslümanlar çileden çıktı

İsveç’te aşırı sağ görüşleri ve açıklamaları ile sık sık gündeme gelen Sıkı Yön Partisi Genel Başkanı Rasmus Paludan’ın bu kez de Kur’an-ı Kerim’i yakması, İsveçli Müslümanları adeta çileden çıkardı. 3 gündür süren çatışmalarda Paludan’a yönelik tepki sloganları duyuldu. Eylemcilerin bu tutumuna aşırı sağcıların da karşılık vermeye çalışması ile ülkede tam bir kriz ortamı yaşanmaya başladı. Çıkan çatışmalarda yaralanan polislerin de bulunduğu belirtildi. 

Polis ekipleri sık sık uyarı ateşi açıyor

İki grup arasında çıkan çatışmalarda, pek çok şehirde park halindeki araçlar ateşe verildi. Polis olayları kontrol altına alabilmek için sık sık uyarı ateşi açtı. Açılan uyarı ateşi sonucu 3 kişi yaralandı. Hastaneye kaldırılan yaralıların tedavisi devam ediyor. 

17 kişi gözaltında, birçok kişi hala aranıyor

Yaşanan olaylarda, son 3 gün içinde toplam 17 kişinin gözaltına alındığı, birçok kişi hakkında da yakalama kararı çıkarıldığı açıklandı. Şehirlerde görülen çatışmalarda pek çok araç da ateşe verilerek adeta küle döndü. İsveç makamları, konuyla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldığını duyurdu. 

Aşırı sağcılar pek çok aracı ateşe verdi

İsveç’in güney kesiminde yer alan Malmö şehrinde, Paludan’ın liderliğini yaptığı partinin destekçileri önceki gün bir araya geldi. Mitingde pek çok araç ateşe verilirken, bir otobüsün de yakıldığı açıklandı. Günlerdir süren çatışmalarda 16 polis yaralı olarak hastanelere kaldırıldı. Birçok polis aracı da kullanılamaz hale geldi. 

“Sıra dışı bir olayla karşı karşıyayız”

Ülkede yaşanan kaos ortamı ile ilgili açıklamalarda bulunan İsveç Ulusal Polis Şefi Anders Thornberg, “Bu çatışmalarda eylemciler tarafından polislerimizin canına kast edildi. Sıra dışı bir olayla karşı karşıyayız. Bu normal bir durum değil. Çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

İran ve Irak yaşananları kınayarak, İsveç’e nota verdi

İsveç’te aşırı sağcılar tarafından Kur’an-ı Kerim’in yakılmasına Irak ve İran’da büyük tepki gösterdi. İki ülke tarafından yapılan açıklamada yaşanan skandalın kabul edilemez olduğu dile getirilerek, İsveç’e nota verildi. Yalnızca İsveç’te değil, Danimarka’da da ırkçılık gibi benzer suçları bulunan parti lideri Paludan, 2020 yılında 30 günlük hapis cezasına çarptırılmıştı. İsveç’in yanı sıra Belçika ve Fransa’da da Kur’an-ı Kerim’e yönelik buna benzer girişimler görülmüş ve büyük tepki çekmişti.

Yorumlar (0)