Kur'an-ı Kerim yakma eylemi başlamadan bitti

Hollanda'nın Rotterdam şehrinde, göçmen ve İslam karşıtı PEGIDA'nın (Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar) Hollandalı lideri Edwin Wagensveld'in polis tarafından gözaltına alınmasının ardından grubun planladığı Kur'an-ı Kerim yakma eylemi başlamadan sona erdi.

DÜNYA 22.10.2022, 23:22 24.10.2022, 08:16
Kur'an-ı Kerim yakma eylemi başlamadan bitti

Rotterdam şehrindeki merkezi tren istasyonunun önünde yerel saatle 14.00'te gerçekleştirilmesi planlanan gösteriye, PEGIDA çok küçük bir grupla iştirak etti.

Polis yetkilileri, basın mensuplarına, Hollandalı PEGIDA mensuplarının nefret söyleminde bulundukları için uyarıldığını kaydetti.

Uyarıları dikkate almayan ve nefret söylemini sürdüren Wagensveld'in gözaltına alındığını belirten polis yetkilileri, akabinde az sayıdaki PEGIDA mensubunun bölgeden uzaklaştırıldığını ifade etti.

Irkçı grubun iki hafta evvel sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirdiği paylaşıma göre, benzer bir gösterinin yarın (23 Ekim) Lahey şehrinde yapılması planlanıyor.

Müslümanlar karşı gösteri yaptı

Ülkedeki çeşitli Müslüman topluluklar, bahse konu topluluğun Kur'an-ı Kerim yakacağını açıklamasına karşın gösterinin yasaklanmaması sebebiyle aynı meydanda karşı gösteri gerçekleştirdi.

Yerel saatle 12.00 itibarıyla merkezi tren istasyonunun önünde bir araya gelen kalabalık grup, namaz kıldı ve sloganlar attı.

Çok sayıda zırhlı, atlı polisin bulunduğu gösteriye polis köpeklerinin de getirildiği gözlendi. 

Polisin PEGIDA eyleminin sonlandığına ve herhangi olumsuz bir olayın meydana gelmediğine dair anonsunun akabinde Müslüman grubun karşı gösterisi de sonlandı.

Rotterdam Belediye Başkan Yardımcısı Robert Simons, söz konusu topluluğun gösteride Kur'an-ı Kerim'i yakması halinde polisin müdahalede bulunacağını duyurmuştu.

PEGIDA nedir?

Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar, ilk eylemini 20 Ekim 2014 tarihinde Almanya'nın Dresden şehrinde düzenlemiş, sosyal paylaşım platformları aracılığıyla 12 kişinin organize ettiği iddia edilen bu eyleme 350 kişi iştirak etmişti.

Pazartesi günleri gerçekleştirilen gösterilere iştirak edenlerin sayısı devamlı olarak artarak Ocak 2015'te 25 bine ulaşmıştı. Fakat daha sonra bu gösterilere katılım gitgide azalmıştı.

PEGIDA, Avrupa genelinde yabancı düşmanı olan gruplara ilham kaynağı olarak öne çıkıyor. 

Yorumlar (0)