Kuleba: “Savaşın NATO’ya sıçrayıp sıçramayacağı NATO’ya bağlı”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, NATO’yu açıkça tehdit etti. Kuruluştan silah talep eden Kuleba, “Bize silah verirseniz bu savaş Ukrayna’da kalır, size sıçramaz.” ifadelerini kullandı. 

DÜNYA 07.04.2022, 12:00
Kuleba: “Savaşın NATO’ya sıçrayıp sıçramayacağı NATO’ya bağlı”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmiro Kuleba, NATO’nun neden Ukrayna’ya daha fazla silah göndermesi gerektiğini şu sözlerle dile getirdi: “NATO müttefikleriyle iletişime geçmeli ve bize daha fazla silah gönderilmesi çağrısında bulunması. Böylece bu savaş, Ukrayna topraklarında kalır ve NATO topraklarına sıçramaz.”



NATO toplantısı öncesinde önemli görüşme

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Bakan Kuleba, NATO’nun Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde görüştü. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşme sonrasında Kuleba, NATO’dan “saldırı amaçlı silahlar” ile “savunma amaçlı silahlar” talep etti. Bunun üzerine Kuleba’ya ne tür silahlar istediği soruldu. Dışişleri Bakanı, “zırhlı araç, personel, gemisavar füze, uçak ve ağır savunma sistemi” talep etti.

“Ukrayna’nın sunduğu anlaşma oldukça adil”

Kuleba, konu hakkında şunları dile getirdi: “Silah tedariki meselesine karşı iki türlü yaklaşım var. Bunlardan biri, ‘zorunda değiliz’ diyerek hiçbir şekilde silah göndermemek. Çünkü silah gönderimi NATO’yu dolaylı yoldan savaşın içine sokacaktır. Ancak ikinci yaklaşım bundan oldukça farklı. Ukrayna’ya istenilen tüm silahları sağlarsınız ve hiçbir şekilde savaşmak zorunda kalmazsınız. Çünkü bunu Ukraynalılar sizin için yapar. Kısacası Ukrayna’nın sunduğu anlaşma oldukça adil. Siz bize silah veriyorsunuz, biz canımızı ortaya koyarak savaşıyoruz ve savaş da sizin topraklarınıza girmiyor.”



“Yaptırımlar, henüz bir hafta önce oldukça zayıftı”

NATO’nun Rusya’ya karşı yaptırımları henüz bir hafta öncesinde çok zayıftı. Bu konuda mutsuz ve umutsuzduk. Bu konuda gelişme yaşandı ancak yine de Ukrayna’nın umduğu şekilde yaptırım uygulanmıyor. Rusya’ya tam gaz ve petrol ambargosu konusunda ısrar etmeye devam ediyoruz.”

Kuleba’nın ardından açıklamalarda bulunan Stoltenberg ise “Ukrayna’nın daha fazla savunma sistemine, ağır silaha, tanksavara ve daha pek çok desteğe ihtiyacı var. Müttefiklerimizi, silahları da içeren her türlü desteği sağlaması için teşvik ediyoruz. Ukrayna halkının topraklarını savunmak için bunlara ihtiyacı var.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)