Kubbeye asılan kırmızı bayrağın anlamı ne?

İran'ın Kasım Süleymani suikastı sonrası Kum kentindeki Cemkeran Camisi kubbesine astığı kırmızı bayrak "savaş ilanı" olarak değerlendirildi. Peki bu bayrağın anlamı ne? Detaylar haberimizde...

DÜNYA 07.01.2020, 13:18 13.01.2020, 13:13
Kubbeye asılan kırmızı bayrağın anlamı ne?

İran'da Şiiler için büyük öneme sahip Kum kentindeki Cemkeran Camisi kubbesine asılan kırmızı bayrağın "uluslararası basında "savaş ilanı" olarak yorumlanıyor.

10'uncu yüzyılda Hassan bin Maslah tarafından yapılan camii, her yıl on binlerce Şii'nin ziyaret edildiği kutsal bir mekân olarak kabul ediliyor. 1979 yılından önce gösterişten uzak bir dini mekân olan Cemkeran Camii, Humeyni'nin talimatıyla "bir hac kompleksine" dönüşmeye başladı. 

Hürriyet'e açıklamalar yapan Tahran merkezli bir araştırmacı, Cemkeran Camisi kubbesine asılan bayrağın "alınması zorunlu olan intikam" anlamına geldiğini belirtti. 

Araştırmacı, bayrağın kültürel ve tarihi bir geçmişi olduğunu fakat "savaş ilanı" olarak yorumlanamayacağını aktardı. 

İran nasıl bir plan uygulayacak?

Suikastın üzerinden 4 gün geçmesine karşın İran'dan henüz doğrudan bir yanıt gelmedi. İran'ın "zamana yayılacak" bir intikam planını uygulayacağı söyleniyor. 

Buna göre, Kudüs Güçleri'ne Süleymani'nin ölümünden sonra 200 milyon euro ek bütçe verilecek. İran meclisinin bu adıma ek olarak, "Ortadoğu'da Pentagon'a bağlı askeri güçleri" terör örgütü olarak ilan etmesi de işleri kızıştıracak. Bu karar, ABD askeri personeline milis güçler aracılığıyla karşı hamleler yapılacağı tezini güçlendiriyor. 

Yorumlar (0)