Küba’da koronavirüse karşı aşılama yaşı 2’ye indirildi 

Küba’da üretilen Soberana 02 aşısının çocuklarda kullanılmasına onay veren Küba, Covid-19 salgınına karşı 2 yaş ve üzeri herkesin aşı olacağını açıkladı. 

DÜNYA 10.09.2021, 11:01 11.09.2021, 17:08
Küba’da koronavirüse karşı aşılama yaşı 2’ye indirildi 

Dünya genelinde Covid-19 salgınına karşı aşılama çalışmaları devam ederken hükümetler, aşılama yaşının düşürülmesi yönünde hareket ediyor. Birçok ülke gibi aşılamada yaşı düşüren Küba ise bu konuda bir devrime imza atmış durumda.  

Ülkede yerli olarak geliştirilen Covid-19 aşısı “Soberana 02” için acil kullanım onayı verilirken özellikle çocuklara bu aşıdan yaptırılması gerektiği yönünde kararlar alındı.  

Okullar yeniden açılacak 

Ülkede okulları yeniden açmak isteyen siyasiler, aşılamanın önemine vurgu yaparken, 2 yaş ve üzeri her çocuğun Soberana 02 aşısını olacağının altını çizdi. Ülkede henüz kesin olarak aşı zorunluluğu bulunmasa da yaş sınırının bu denli düşürülmesinin karmaşıklık yaratacağı öngörülüyor. 

DSÖ henüz onay vermedi 

Kübalı bilim insanları, Soberana 02 aşısının etkili ve güvenli olduğu konusunda raporlarını yakın zamanda Dünya Sağlık Örgütü’ne sunacaklarını ifade etti.  



Yüzde 90 aşılama hedefi belirlendi 

Küba Sağlık Bakanlığı, şu ana kadar 4 milyondan fazla kişinin tamamen aşılandığını, kasım ayı ortasına kadar bu hızla gidildiği takdirde 11,2 milyon nüfusluk ülkenin yüzde 90’ının aşılanmış olacağını bildirdi.  

Son günlerde vakaların ve can kayıtlarının hızla arttığı Cienfuegos eyaletinde başlatılan 2 yaş üzeri çocukların aşılanması hedefinin şu ana kadar kaç çocuk üzerinde uygulandığı bilinmiyor. Küba Baş Epidemiyoloğu Dr. Francisco Duran Garcia ise “Çocuklarda pozitif vakaların artmasından dolayı ailelerin kendilerini daha fazla koruması gerekiyor. Biz de bu sebeple çocuklarda aşılama yaşını düşürdük. Çocuklarımızı ve gençlerimizi koruyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Bildirilen sayı daha yüksek olabilir 

Salgının başından bu yana ülkede 720 bin 739 kişinin pozitif olduğu bunlardan 6 bin 56’sının ise virüs sebebiyle hayatını kaybettiği Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirilmişti. Fakat geçtiğimiz günlerde yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre bu sayılar çok daha yüksek olabilir. 

Yorumlar (0)