Küba'nın beyaz cübbeli orduları dünyaya yayılıyor!

Küba, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele etmek için dünya çapında gönderdiği 20 tıbbi tugayının en sonuncusunu dün Güney Afrika'ya gönderdi.

DÜNYA 26.04.2020, 10:02 26.04.2020, 10:22
Küba'nın beyaz cübbeli orduları dünyaya yayılıyor!

Küba'nın Covid-19 mücadelesinde Güney Afrika, ilaç ve tıbbi malzeme desteği yollamıştı. Küba Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, malzeme taşıyan o uçağın Kübalı sağlık birimleri ile Güney Afrika'ya geri döndüğü bildirildi.

Küba'nın Güney Afrika Büyükelçisi Rodolfo Benitez Verson Twitter üzerinden bir mesaj paylaşarak, "Bunlar dayanışma ve iş birliği zamanlarıdır. Birlikte hareket edersek, Covid-19'un yayılmasını daha hızlı ve daha uygun maliyetli bir şekilde durdurabiliriz" dedi.

1959 devriminden bu yana

Küba, 1959 sol devriminden bu yana yoksul ülkelere, dünya çapındaki afet bölgelerine ve hastalık salgınlarına karşı "beyaz cübbeli ordularını" gönderiyor. Kübalı doktorlar Haiti'deki Kolera ve Batı Afrika'daki Ebola'ya karşı mücadelede ön saflardaydı.

ABD Başkanı Donald Trump, işçilerin sömürüldüğü suçlamasıyla Küba'nın tıbbi misyonlarını kabul etmemeye çağırsa da küresel çapta büyük sağlık sıkıntısı yaşandığından yardımlar memnuniyetle karşılanıp Trump'ın çağrıları büyük ölçüde önemsenmiyor.

Covid-19 ile mücadelede 1200 sağlık çalışanı yurt dışında görevde

Komünizm ile yönetilen Küba, şu ana kadar 1.200 sağlık çalışanını sadece büyük ölçüde Afrika'daki ve Karayip bölgesindeki savunmasız ülkelere değil, aynı zamanda İtalya gibi zengin ancak Covid-19 salgınından sert bir darbe alan Avrupa ülkelerine de gönderdi.

Küba, nakit karşılığında doktorları ihraç ediyor ve genellikle yerel doktorların çalışmak istemediği uzak, yoksul yerlere gönderiyor.

Sağlık hizmetleri ihracatı, Küba'nın yanı sıra Brezilya, Bolivya ve Ekvador hükümetlerinin de en büyük döviz gelir kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor.

Küba Dışişleri Bakanlığına göre, Küba dünya çapında 67 ülkede 37.000'den fazla sağlık çalışanına sahip.

Covid-19 kaynaklı olarak 1337 doğrulanmış vaka ve 51 can kaybı doğrulayan Küba, dünyada kişi başına düşen en yüksek doktor sayısından birine sahip. Küba, önleme, toplum odaklı birinci basamak sağlık hizmetleri ve salgınlarla savaşmaya hazırlık konusundaki odak noktası ile öncü kabul ediliyor.

Küba ve Güney Afrika ilişkisi

Güney Afrika'nın ırkçılık ile mücadeleyi destekleyen Küba ile özel bir ilişkisi var. Kübalı birlikler Güney Angola'da savaşarak yaşamlarını yitirmişler, Nelson Mandela 1990'da serbest kaldıktan sonra, devrimci lider Fidel Castro'ya defalarca teşekkür etmişti.

Güney Afrika Sağlık Bakanı Zweli Mkhize, bu ayın başlarında bir haber brifingine verdiği demeçte, "Küba'nın avantajı, kullanmak istediğimiz bir toplum sağlığı modeli olmasıdır" demişti.

Güney Afrika, 4 bin 361 Covid-19 vakası ve 86 can kaybı kaydetti.

Yorumlar (0)