Kriz yaratacak çağrı: İngiltere bölgeden çekil!

Afrika Birliği, İngiltere’nin Morityus'a ait olan Chagos Takımadaları'ndaki sömürgeci yönetimini bırakması ve bölgeden çekilmesi çağrısında bulundu.

DÜNYA 22.11.2019, 14:54
Kriz yaratacak çağrı: İngiltere bölgeden çekil!

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, İngiltere’nin Birleşmiş Milletler (BM) kararını ihlâl ettiğini ve Hint Okyanusu'nda bulunan Chagos Takımadaları'ndaki sömürgeci yönetimi nedeniyle kaygılandıklarını ifade etti. 

Bölgenin bağımsızlığına kavuşması amacıyla Morityus'u destekleyeceklerini kaydeden Muhammed, İngiltere’ye çekilmesi için verilen 6 aylık sürenin 22 Kasım günü dolduğunu anımsattı. 

"Uluslararası kamuoyu Morityus'u desteklemeli"

Muhammed, İngiltere’ye hem Uluslararası Adalet Divanı hem de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun aldığı kararlara uyma çağrısını yaparak, uluslararası kamuoyundan da Morityus'u desteklemesini istedi.

Uluslararası Adalet Divanı, 25 Şubat günü İngiltere'nin Hint Okyanusu'nda bulunan Chagos Takımadaları'nı Morityus'a iade etmesini önermişti. 

BM Genel Kurulu da 22 Mayıs günü İngiltere'den takımadaların kontrolünü 6 ay içinde bırakmasını ve burayı Morityus'a devretmesini istemişti. Morityus Meclisi, bu kararın ardından temmuz ayında Chagos Takımadaları'nın kendi yönetimine geçmesine yönelik karar vermişti. 

Morityus

Hint Okyanusu'ndaki ada ülkelerinden olan Morityus Cumhuriyeti, 1598 yılında Hollanda, 1715 yılında Fransa sömürgesi oldu. Morityus, 1814 yılında Paris Anlaşması ile İngiltere'nin kontrolüne girdi. 

Yaklaşık 150 sene bu adaları sömüren İngiltere, Birleşmiş Milletler (BM) baskısıyla 1968 yılında Morityus'a bağımsızlığını vermeden 3 sene önce, Chagos Takımadaları'nı ülkeden ayırarak elinde tuttu.

Chagos'un yanında Aldabra, Farquhar ve Desroche adalarını da Şeyseller'den ayıran İngiltere, söz konusu adaları 1965 yılında İngiliz Hint Okyanusu Bölgesi'nin (İHOB) parçası olarak ilan etti. Şeyseller'den ayırdığı adaları daha sonra geri vermek durumunda kalan İngiltere, toplam 2 bin 300 adacığın bulunduğu İHOB ile Hint alt kıtasının güneyinde varlığını devam ettirdi. 

İngiltere, İHOB içerisinde bulunan Chagos Takımadaları'nın en büyüğü Diego Garcia'yı 1966 yılında müttefiki ABD'ye 50 yıllığına kiraladı.

Yorumlar (0)