Kriz tavan yaptı: Güvensizlik oyu vereceğiz

İtalya'daki hükümet krizi sürüyor. Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, "20 Ağustos’ta Başbakan'a güvensizlik oyu vereceğiz" dedi.

DÜNYA 14.08.2019, 20:02
Kriz tavan yaptı: Güvensizlik oyu vereceğiz

İtalya’daki hükümet krizi bitmedi. Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Lig Partisi lideri Matteo Salvini, 20 Ağustos’ta parlamentoda Başbakan Giuseppe Conte için güvenoyu vermeyeceklerini duyurdu.

Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Lig Partisi lideri Matteo Salvini, geçen perşembe kendisinin çıkardığı ve partisinin de Başbakan Giuseppe Conte için güvenoyu talep etmesiyle zirve yapan krizde tavizsiz tavrını devam ettiriyor. 

Partisi Lig'in güvenoyu talebini hemen işleme koymak için dün verdiği önergeler Senato Genel Kurulunda reddedilen Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Lig Partisi lideri Matteo Salvini, Başbakan Giuseppe Conte’nin 20 Ağustos'ta Senato'da yapacağı açıklama sonrasında güven oylamasına gidilmesi için bastıracaklarının ipuçlarını verdi. 
Lig Partisi lideri Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, bir radyo programında yaptığı açıklamada, "20 Ağustos’ta Başbakan’a güvensizlik oyu vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Lig Partisi lideri Matteo Salvini, saray oyunları ya da teknik hükümetlere izin vermeyeceklerini, doğru, demokratik, şeffaf yolun seçimlere gitmekten geçtiğini ifade ederek, "Biz, İtalyanların oy kullanabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Lig Partisi'nin koalisyon ortağı 5 Yıldız Hareketi'nin (M5S) blog sitesinden Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Lig Partisi lideri Matteo Salvini'ye tepki gösterildi. Blogda paylaşılan yazıda, "Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Lig Partisi lideri Matteo Salvini'nin tutarsızlığı gerçekten utanç verici. O ve Lig Partisinden gelen bakanlar, Başbakan Giuseppe Conte'ye güvensizliklerini açıklamışken neden halen bu hükümetin parçası olmaya devam ediyorlar? Neden halen koltuklarına bağlı kalmayı sürdürüyorlar?" ifadeleri kullanıldı. 

Sarı-yeşil koalisyon krizde 

İtalya'da bir süredir fikir ayrılıkları sebebiyle karşı karşıya gelen koalisyon hükümetinin ortakları M5S ile Lig Partisi, Senatoda geçen hafta yapılan Torino-Lyon Yüksek Hızlı Tren Projesi'ne ilişkin oylamada da karşıt saflarda yer alınca Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Lig Partisi lideri Matteo Salvini'den, "hükümetin parlamentoda çoğunluğunu kaybettiği" gerekçesiyle bir an önce erken seçime gidilmesi çağrısı gelmişti.

Koalisyon ortağı M5S'nin lideri Di Maio ise Lig Partisi'ni, seçmenle ve İtalya ile dalga geçmekle suçlayarak, "Parlamenterlerin sayısını azaltalım, sonra da seçimlere gidelim." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Başbakan Giuseppe Conte de önceki haftalarda sahillerden görüntü veren Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Lig Partisi lideri Matteo Salvini'ye tepki göstererek, "Bu hükümet her zaman az konuştu, çok iş yaptı. Bu hükümet sahilde değildi." demişti.

Parti renklerinden ötürü sarı (M5S) - yeşil (Lig) koalisyon olarak anılan teknokrat Başbakan Giuseppe Conte liderliğindeki hükümet, ülkede 4 Mart 2018 tarihinde yapılan genel seçimlerde en yüksek oyu alan iki parti arasında 1 Haziran 2018 tarihinde kurularak göreve gelmişti.

İtalya'da mayıs ayında yapılan AP (Avrupa Parlamentosu) seçimlerinde göçmen karşıtlığıyla bilinen aşırı sağcı Lig Partisi, oylarını arttırarak yüzde 34 ile İtalya'da birinci parti çıkmış, M5S ise 2018 seçimlerine göre büyük düşüş yaşamış ve oyları yüzde 33’ten yüzde 17’ye düşmüştü.

Yorumlar (0)