Kriz büyüyor! "Hong Kong yok olacak"

Hong Kong'da binlerce kişi bugün de suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı protesto gerçekleştirdi. Sivil İnsan Hakları Cephesi grubu yetkililerinden Bonnie Leung, "Çin'in askeri birlikleri gönderildiğinde her şey sona erecek ve Hong Kong yok olacak. Bu sadece Hong Kong için değil Çin için de kötü olur." dedi.

DÜNYA 18.08.2019, 15:49
Kriz büyüyor! "Hong Kong yok olacak"

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına gerçekleşen protestolar bugün de sürüyor.

Sivil İnsan Hakları Cephesi adlı grubun organize ettiği protesto eylemi için binlerce kişi Victoria Park alanında bir araya geldi.

Göstericiler, öğle saatlerinde başlayan yağmura rağmen, "Bağımsız Hong Kong, Tasarıyı geri çek. Demokrasi istiyoruz. İtaat etmeyeceğiz." sloganları attılar. Ayrıca, 21 Temmuz günü göstericilere bir grup tarafından saldırılmasına gönderme yaparak, "Polis, gangster ile el ele halka zarar veriyor." yazılı pankartları taşıdılar.

"Savaşmaya devam edeceğiz"

Sivil İnsan Hakları Cephesi liderleri, alanda yaptıkları konuşmalarda, "Hong Kong bizim evimiz. Başka çıkış yolu yok. Savaşmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Aralıksız yağan yağmurun altında devam eden protesto, dronelarla takip edildi. Ambulans ve sağlık ekipleri de alanda hazır tutuldu. 

"Birlikler gönderildiğinde her şey sona erecek"

Sivil İnsan Hakları Cephesi grubu yetkililerinden Bonnie Leung, Çin'in askeri birliklerinin kasıtlı şekilde Hong Kong etrafında bulunduğunu ileri sürerek, "Gerçekten birliklerin (Hong Kong'a) gönderilip gönderilmeyeceğini bilmiyorum. Ancak Çin'e şunu söylemeliyim, bu çok kötü bir strateji. Birlikler gönderildiğinde her şey sona erecek ve Hong Kong yok olacak. Bu sadece Hong Kong için değil Çin için de kötü olur." diye konuştu. 

"Diyalog şansı için bekliyoruz"

Protestocular ile yerel hükümet arasında yapılacak herhangi bir uzlaşma ve diyaloğa ilişkin Leung, "Başından beri diyalog şansı için bekliyoruz. Eminim ki (Hong Kong Baş Yöneticisi) Carrie Lam nihayetinde bizimle konuşmak için istekli olacak. Protestocu gruplar olarak bizim Lam için birçok teklifimiz ve önerimiz var. Özellikle 5 talebin nasıl uygulanması gerektiğini konuşacağız. Carrie Lam ne zaman hazır olursa biz onunla görüşürüz. Ancak kapıyı bize kapatan o." dedi.

Hong Kong'da ne oluyor?

Protestolara neden olan, suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Yeni düzenlemeyle, suçluların Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesi kolaylaşıyor.

Yasa tasarısı, politik suçları kapsam dışında tutsa da 7,4 milyon nüfuslu Hong Kong'da halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılar, adil olmayan yargı süreçleri ve hatta işkenceye maruz kalacağı endişesini taşıyor.

Muhalifler yasanın çıkması durumunda, bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından kaygı duyuyor.

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Lam, 15 Haziran'da yaptığı basın toplantısında, tasarının, toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına neden olduğunu belirterek, yasal düzenlemenin askıya alındığını bildirmişti. Bu kararı yetersiz bulan göstericiler, tasarının tamamen iptal edilmesini talep ediyor.   

Hong Kong, 1898 yılında imzalanan 'kira sözleşmesi' ile uzun yıllar İngiltere hâkimiyetinde kaldıktan sonra 1997 yılında Çin'e devredilmişti. Ortak deklarasyon dâhilinde Hong Kong'a, 2047 yılına kadar Çin'e yalnızca dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak 'tek ülke, iki sistem' politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı verilmişti.

Yorumlar (0)