Kritik Suriye toplantısı başladı!

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Suriye Anayasa Komitesi toplantısının açılış töreninde, "Rejim ve muhalefetin üyeleri burada yüz yüze oturuyor. Bu tarihi bir an." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 30.10.2019, 15:04
Kritik Suriye toplantısı başladı!

İsviçre'nin Cenevre kentinde ilki gerçekleştirilen Suriye Anayasa Komitesi toplantısı, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in açılış konuşması ile başladı.

Pedersen, "Rejim ve muhalefetin üyeleri burada yüz yüze oturuyor. Bu tarihi bir an." ifadelerini kullandı.

Sivil toplumun 50 üyesinin iki heyet arasında salonda hazır bulunduğunu kaydeden Pedersen, bu kişilerin farklı din, bölge ve deneyimlerden gelmesinin sürece fayda sağlayacağını bildirdi. 

Pedersen, "Komite, bazı prensiplere dayanarak toplanıyor. Bunlar BM şartı, Güvenlik Konseyi kararları, Suriye'nin birliği, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı, egemenliği ve anayasa yapımının Suriyelilerin öncülük ettiği ve sahibi bir süreç olduğu ilkelerimizi oluşturuyor." şeklinde konuştu. 

"Suriye halkı oylayacak"

"Ekibimden anayasanıza ne yazacağınızı söylemesini beklemeyin. Siz Suriyeliler, bu Komite'nin üyeleri, taslağınızı kendiniz hazırlayacaksınız ve Suriye halkı onaylayacak." ifadelerini kullanan Pedersen, arabuluculuk görevini tüm iyi niyetiyle üstleneceğini kaydetti. 

Anayasa Komitesi'nin Suriyeli 150 üyesinin de hazır bulunduğu toplantı, rejim heyetinin eş başkanı Ahmed Kuzbari ve muhalefet heyetinin eş başkanı Hadi el Bahra'nın konuşmasıyla devam edecek.

Yorumlar (0)