Kritik önem taşıyordu: ABD enflasyon verisi açıklandı

ABD'de enflasyon kasım döneminde aylık temelde yüzde 0,1, senelik temelde ise yüzde 7,1 ile tahminlerin altında yükseldi.

DÜNYA 13.12.2022, 16:46
Kritik önem taşıyordu: ABD enflasyon verisi açıklandı

Piyasaların merakla beklediği ABD enflasyon verisi belli oldu. Kasım döneminde TÜFE yüzde 0,1, senelik temelde yüzde 7,1 ile tahminlerden düşük artış gösterdi. ABD'de ekim ayında senelik yüzde 7,7 ile beklentilerden düşük olan TÜFE'deki yükselişin, kasım ayında senelik yüzde 7,3'e gerileyeceği tahmin ediliyordu.

ABD’de aylık enflasyonun da kasım döneminde yüzde 0,3 olarak gerçekleşmesi bekleniyordu. ABD'de çekirdek TÜFE geçtiğimiz ay bazında yüzde 0,2 ile yüzde 0,3'lük tahminlerin altında yükseldi. Çekirdek TÜFE senelik temelde yüzde 6 yükseliş gösterdi.

ABD enflasyon verisi neden önemli?

ABD'de hızlı bir şekilde artan enflasyon ABD Merkez Bankası'nın (FED) normale göre agresif faiz yükseltimi sağlamasına sebep oldu. ABD'de strateji faizi yüzde 3,75-4 arasında yükseliş gösterdi. FED, faiz konusunda üst üste dört defa 75 baz puan yükseltimi sağladı.

Enflasyon noktasında yavaşlamanın görülmesi FED’in agresif faiz yükseltişinin durmasının önünü açmış olacak. Enflasyonda görülen artışın geç meydana gelmesi ise faiz meydana gelen sıkılaşmanın daha uzun süre alacağı manasını taşıyor. Bu nedenle enflasyonda görülen artış ya da düşüş FED adına kritik önem barındırıyor.

FED faiz kararını yarın açıklayacak

FED, senenin son faiz görüşmesinin verilerini yarın paylaşacak. Para piyasalarında mevcutta bulunan FED'in 50 baz puanlık faiz yükseltimi sağlamasına yüzde 77 oranında ihtimal veriliyor.

Yorumlar (0)