Kritik iklim değişikliği uyarısı: Dünya, sona doğru yaklaşıyor

Küresel ısınma sebebiyle her geçen gün dünya, sona doğru yaklaşıyor. Glasgow'da gerçekleştirilen COP26 Zirvesi’ndeki bir çalışmada hükümetlerin tahahhütlerin yeterli seviyede olmadığı ve yüzyılın sonuna kadar dünyanın beklenenden yaklaşık iki kat daha fazla ısınacağı uyarısında bulunuldu. Bilim insanları, "2,4" derece olarak duyurulan artışın, kıtlık ve aşırı hava olayları gibi felaketleri beraberinde getireceği uyarısını yaptı.

DÜNYA 11.11.2021, 09:35 12.11.2021, 11:57
Kritik iklim değişikliği uyarısı: Dünya, sona doğru yaklaşıyor

Glasgow’daki iklim zirvesinde sunulan taahhütlere rağmen yeni bir analiz, dünyanın hâlâ küresel sıcaklık artışını kısıtlama hedeflerine yakın olmadığına işaret etti. 

Bir milyar insan tehlike altında

Climate Action Tracker isimli kuruluşa göre, dünya devletlerinin taahhüt ettiği 1 buçuk derece sınırından daha fazla olan 2,4 derece ısınmaya gidiyor. Climate Action Tracker'ın değerlendirmesine göre COP26, "büyük bir taahhüt, eylem ve güvenilirlik boşluğuna sahip". 

Bununla beraber çalışma, İngiltere Meteoroloji Ofisi’nin küresel ortalama sıcaklık oranının, sanayi öncesi verilerin 2 derece üstüne çıkması durumunda bir milyar insanın ölümcül nem ve ısıdan etkilenebileceği ile ilgili uyarmasından sonra geldi.

“Hükümetlerin gayretleri yetersiz”

Climate Action Tracker’ın hazırladığı raporda, COP26 öncesinde ve sırasında hükümetler tarafından verilen sözler analiz edildi.

Araştırmacılar, gezegeni ısıtan sera gazı emisyonlarının, 2030 yılında sıcaklık artışını 1,5  derecenin altında tutmak adına gerekenden iki kat daha fazla olacağı neticesine vardı. Uzmanlar, 1 buçuk derece ile küresel ısınmayı sınırlandırmanın iklim değişikliğinin en tehlikeli etkilerinin yaşanmasını önleyeceğini öne sürüyor.

Yüzyılın sonuna doğru Dünya, 2,4 derece daha ısınacak

Diğer yandan, 2015’te Fransa’nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen iklim zirvesi, ısınmayı 1,5 derecenin altında tutmak amacıyla bir plan hazırlamıştı. Fakat Climate Action Tracker, hükümetlerin taahhütlerinden çok fiili politikaları incelendiğinde, 2100’e kadar dünyanın ısınma öngörüsünün 2,4 derece olduğunu ortaya koydu.

Greenpeace isimli çevre örgütünün direktörü Jennifer Morgan, "Bu yeni sonuç, Dünya'ya doğru gelmekte olan asteroitin görüntülerini çeken bir teleskop gibi. Glasgow'daki  liderlerin, ayrılıkları, çatışmaları hemen bir kenara bırakıp dünyanın geleceğini kurtarmak adına anlaşmaya çalışması lazım” açıklamasını yaptı.

Öte yandan Climate Action Tracker, 2030’a kadar sera gazı emisyonlarını azaltmaya ilişkin sınırlı gelişme konusunda hükümetleri suçladı. Çalışmanın araştırmacılar, Çin ve ABD’nin net sıfıra ulaşma ile ilgili yeni vaatlerinin, sıcaklık artışlarına yönelik tahminlerini az oranda iyileştirdiğini aktardı.

Fakat, iklim değişikliğini sınırlamaya yönelik çoğu hükümetin planlarının çok kötü olduğu aktarıldı. Dolayısıyla net sıfır emisyonuna ulaşmak, mümkün olduğunca sera gazı emisyonlarını azaltmayı ve mesela atmosferdeki karbondioksidi kaldıran ağaç dikme gibi girişimlerle kalan salınımları dengelemeyi kapsıyor.

“Dünya sona yaklaşıyor”

COP26 kapsamında 140’ı aşkın hükümet, küresel emisyonların yüzde 90'ını içeren net sıfıra ulaşma taahhüdü verdi. Fakat Climate Action Tracker, hedefe ulaşmak adına hükümetlerin sadece bir avuç dolusu planı olduğuna dikkat çekti.

Kurumun CEO’su  Bill Hare, "Net sıfır emisyona ulaşma yollarına yönelik bir planları yok. Dünya, her geçen gün sona doğru yaklaşıyor.”

Yorumlar (0)