Kritik görüşmeler yeniden başlıyor!

Kuzey Kore ile ABD'nin, çalışma düzeyindeki nükleer görüşmelere 5 Ekim günü yeniden başlanması hususunda anlaşmaya vardığı kaydedildi.

DÜNYA 01.10.2019, 14:16 01.10.2019, 14:27
Kritik görüşmeler yeniden başlıyor!

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'da yer alan haberde, Washington ve Pyongyang yönetiminin, 4 Ekim'de ön görüşme ve 5 Ekim'de çalışma düzeyinde müzakereler yapılması hususunda anlaşmaya vardığı bildirildi. 

Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Choe Son Hui, yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Kuzey Kore heyeti, Kuzey Kore-ABD arasındaki teknik düzeydeki müzakerelere katılmaya hazır. Teknik düzeyindeki müzakerelerin, iki ülke ilişkilerini olumlu yönde gelişmesini hızlandırmasını umuyorum."

İkili zirve sonuçsuz kalmıştı

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ilk defa 12 Haziran 2018'de Singapur'da görüşmüş, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barış hususunda anlaşmaya varmıştı.

İki lider, 26-27 Şubat 2019 tarihinde Vietnam'ın başkenti Hanoi'de yeniden görüşmüş ancak zirve beklenenden hızlı şekilde ve anlaşmasız sonlanmıştı.

Trump, Kim ile görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Onlar, yaptırımların tamamen kaldırılmasını istedi. Biz ise bunu yapmaya niyetli değildik. Bu nedenle anlaşamadık." ifadelerini kullanmıştı. 

Vietnam'da gerçekleştirilen ikinci zirvenin ardından müzakereler durma noktasına gelmişti. 

Trump ile Kim, en son 30 Haziran günü Kuzey ve Güney Kore arasında bulunan "silahsızlandırılmış bölge"de bir araya gelmiş, nükleer müzakere sürecini devam ettirme kararı almıştı.

"Görüşmelere yeniden başlamaya istekliyiz"

ABD yönetiminin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Biegun, ağustos ayında Güney Kore'ye yaptığı ziyareti sırasında Washington'un Pyongyang ile nükleer müzakerelere tekrar başlamaya hazır olduğunu bildirmişti.

Biegun, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile haziranda yaptığı görüşmenin ardından ekibine Kuzey Kore ile görüşmeleri yeniden başlatma görevini verdiğini ifade etmişti. 

Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Choe, 9 Eylül günü yaptığı açıklamada, ABD'nin kendileri için kabul edilebilir yeni bir teklifle gelmesi şartıyla, ülkesinin Washington yönetimiyle nükleer silahların ortadan kaldırılmasına dair görüşmelere eylül sonunda yeniden başlamaya istekli olduğunu kaydetmişti.

"Tamamen ABD'ye bağlı"

Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kim Song, 30 Eylül günü BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, ABD ile yürütülen nükleer görüşmelerde Singapur Zirvesi'nden beri çok az ilerleme kaydedildiğini belirterek, "Kuzey Kore-ABD müzakereleri yeni bir fırsat penceresi mi olacak yoksa krizi derinleştirecek mi? Bu tamamen ABD'ye bağlı." demişti. 

Kore Yarımadası'nda barışın ABD ve Kuzey Kore liderleri arasında geçen yıl 12 Haziran günü Singapur'da düzenlenen zirvede alınan kararların tam uygulanmasıyla mümkün olduğuna işaret eden Kim, Kore Yarımadası'nın "ABD'nin siyasi ve askeri provokasyonlarının neden olduğu gerginlikten kaynaklanan kısır döngüden çıkamadığını" belirtmiş, "ABD'nin mevcut hesaplarını bırakıp bize karşı yeni bir yaklaşım sergilemesi gerekti ve biz de ABD'nin bu cesur adımını sabırla bekledik." ifadesini kullanmıştı.

Yorumlar (0)