Kritik açıklama! Diplomasi yolu kapandı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Musevi, ABD'nin İran lideri Ali Hamaney ve Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'i hedef alan yaptırımları nedeniyle iki ülke arasındaki diplomasi yolunun tamamen kapandığını açıkladı.

DÜNYA 25.06.2019, 10:06 25.06.2019, 10:59
Kritik açıklama! Diplomasi yolu kapandı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, ABD'nin İran lideri Ali Hamaney ve Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'i hedef alan yaptırımlarıyla iki ülke arasındaki diplomasi yolunun tamamen kapandığını belirtti.  

Musevi, ABD'nin Hamaney'i de kapsayacak şekilde getirdiği yeni yaptırımlara ilişkin Twitter hesabından açıklamada bulundu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İran Rehberi (Hamaney) ile diplomasinin komutanına (Zarif) yönelik faydasız yaptırımlar, umutsuz ABD yönetimiyle diplomasi yolunu tamamen kapattı."

Musevi, ABD yönetiminin küresel barış ve güvenliği korumak için kurulmuş bütün uluslararası mekanizmaları ortadan kaldırmaya çalıştığını da bildirdi. 

ABD ve İran arasında ne oluyor?

ABD, Mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran'a yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı. Tahran-Washington hattında meydana gelen gerginlik, perşembe günü Devrim Muhafızları Ordusu'nun ABD'ye ait İnsansız Hava Aracını (İHA) Hürmüz Boğazı üzerinde vurarak düşürmesiyle birlikte artmıştı.  

İran, İHA'nın hava sahası ihlali nedeniyle vurulduğunu iddia ederken ABD, uçağın uluslararası hava sahasında vurulduğunu ileri sürüyor. 

Trump, cuma günü İran'a yönelik bir hava saldırısını onayladığını ancak 150 civarında İranlının hayatını kaybedebileceği bilgisini alınca saldırı emrini durdurduğunu duyurmuştu.

ABD yönetimi, İHA'nın düşürülmesinden sonra dün İran lideri Ali Hamaney'i de kapsayacak şekilde Tahran'a yönelik yeni yaptırımlar getirmişti. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in de bu hafta içinde ABD tarafından yaptırım listesine alınacağını kaydetmişti. 
 

Yorumlar (0)