Kremlin'den Erdoğan açıklaması

Kremlin Dış Politika Danışmanı Uşakov, Putin ile Erdoğan'ın ŞİÖ (Şanghay İşbirliği Örgütü) Zirvesi çerçevesinde gerçekleştirecekleri görüşmede, başta ekonomi olmak kaydıyla çok sayıda hususu istişare edeceklerini belirtti.

DÜNYA 13.09.2022, 22:33 15.09.2022, 11:05
Kremlin'den Erdoğan açıklaması

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, Vladimir Putin’in 15-16 Eylül tarihlerin düzenlenecek olan ŞİÖ Devlet Başkanları Zirve Toplantısı için Özbekistan'ın Semerkant kentine yapacağı ziyarete dair basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

"Önemli bir bölümü ekonomi olacak"

Rusya Devlet Başkanı'nın zirve çerçevesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme yapacağını aktaran Uşakov, "Liderler telefon dahil devamlı olarak diyalog halindeler. Müzakere edilen çok sayıda husus var. İki liderin görüşmesinde çok sayıda husus istişare edilecek. Özbekistan'daki görüşmenin önemli bir bölümü 5 Temmuz 2022'de Soçi’de sağlanan anlaşmaların bir devamı olarak ekonomik hususlara ayrılacak.” şeklinde konuştu.

"Çin ile eşi benzeri görülmemiş seviyede güven ilişkimiz var"

Zirve çerçevesinde Putin ile Çin Devlet Başkanı Cinping arasında da bir görüşme gerçekleştirileceğini aktaran Uşakov, şöyle konuştu:

“Çin’in Ukrayna hususundaki yaklaşımı dengeli, ülkemizin özel askeri harekatı başlatma hususundaki mecburiyetinin sebeplerini anlıyor. Doğal olarak, Vladimir Putin ile Şi Cinping, ikili stratejik partnerlik içindeki eşi benzeri görülmemiş seviyedeki güvene dair müspet bir değerlendirme gerçekleştireceklerdir."

"Hindistan ile ilişkilerimiz gelişiyor"

Hindistan ile Rusya arasındaki ilişkilerin de hızlı bir şekilde geliştiğinin altını çizen Uşakov, “Hindistan ile ilişkilerimiz gelişiyor, ticaretimiz bu senenin ilk yarısında geçtiğimiz senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 120 oranında arttı.” dedi.

Uşakov, Rus liderin zirve çerçevesinde, Pakistan, Türkmenistan, İran, Azerbaycan, Kırgızistan ve Hindistan liderleriyle de görüşme yapacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)