Kremlin açıkladı: Putin de katılacak!

Kremlin, Berlin'de yapılacak Libya toplantısına Putin'in de katılacağını açıkladı.

DÜNYA 17.01.2020, 15:26 17.01.2020, 16:15
Kremlin açıkladı: Putin de katılacak!

Kremlin Sözcüsü, Angela Merkel'in davetiyle Berlin'de düzenlenecek Libya konferansına Putin'in de katılacağını duyurdu.

Merkel davet etti

Şansölye Angela Merkel, Berlin'de 19 Ocak Pazar günü gerçekleşecek "Libya Konferansı" için devlet ve hükümet başkanları seviyesinde davette bulunmuştu.

Konferansa Türkiye, ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Kongo Cumhuriyeti, İtalya, Mısır, Cezayir'in yanı sıra BM, AB, Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcilerinin katılacağı, UMH Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in de konferansa davet edildiği kaydedilmişti.

Putin ve Erdoğan ateşkes çağrısında bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Libya'daki tüm taraflara ateşkes çağrısında bulunmuştu.

TürkAkım projesinin açılışı kapsamında bir araya gelen iki lider, ortak bir açıklama yayınlamıştı.

Hafter olumlu yanıt vermişti

General Halife Hafter'e bağlı güçler, 12 Ocak günü başlayacak ortak ateşkes çağrısına olumlu yanıt vermişti. 

Hafter'e bağlı güçlerin Sözcüsü Ahmed el-Mismari, Libya'nın batısındaki operasyonlarına ilişkin ateşkes çağrısını kabul ettiklerini fakat karşı tarafın ateşkesi ihlal etmesi durumunda şiddetle karşılık vereceklerini belirtmişti.

Böylece söz konusu ateşkes yürürlüğe girmişti.

Sarrac imzalamış, Hafter süre istemişti 

Dün Rusya'nın başkenti Moskova'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus mevkidaşları ile bir araya gelmişti. Toplantıda, Libya'da süresiz ateşkes için taslak metinde uzlaşma sağlanmıştı.

Toplantının ardından yapılan açıklamada,  Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Mustafa El Sarrac tarafının taslağı imzaladığı, General Halife Hafter tarafının da metni incelemek üzere bu sabaha kadar süre istediği bildirilmişti. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hafter tarafının ateşkes metnine olumlu yaklaştığını ifade etmişti. 

Hafter, imzalamadan ayrılmıştı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Libya'nın doğusunu kontrolü altında tutan General Halife Hafter'in ateşkes metnini imzalamadan başkent Moskova'dan ayrıldığını duyurdu.

Yorumlar (0)