Kraliyete tepki gösterenler kampanya başlattı: Afrika'nın Büyük Yıldızı evine dönmeli!

İngiliz kraliyet asasını süsleyen, 'Afrika'nın Büyük Yıldızı' olarak isimlendirilen 530,2 karat ağırlığındaki elmas, Kraliçe II. Elizabeth'in ölümüyle bir kez daha gündeme geldi. Dünyanın kesilmiş en büyük renksiz elması olarak tanınan, 400 milyon dolar paha biçilen ve zamanın İngiliz hükümdarına hediye edildiği öne sürülen elmasın Afrika'ya iade edilmesi için kampanyalar hazırlandı.

DÜNYA 20.09.2022, 16:44
Kraliyete tepki gösterenler kampanya başlattı: Afrika'nın Büyük Yıldızı evine dönmeli!

İngiliz kraliyetinin taç giyme törenlerindeki "Hükümdarın Haçlı Asası" adlı tarihi asayı süsleyen "Afrika'nın Büyük Yıldızı", 530,2 karat ağırlığıyla dünyanın kesilmiş en büyük renksiz elması niteliğini taşıyor.

Afrika’nın Büyük Yıldızı’nın iadesi için kampanya başlatıldı

İngiltere'de, Londra Kulesi'nde korunan Afrika'nın Büyük Yıldızı'nın, çıkarıldığı Güney Afrika Cumhuriyeti'ne iadesi talebi, Güney Afrikalılar tarafından son haftalarda sıklıkla gündeme getiriliyor.

İngiliz Tarihi Kraliyet Saraylarına göre, dünyanın kesilmiş en büyük renksiz elması olarak bilinen Afrika'nın Büyük Yıldızı'nın, dönemin İngiliz sömürgesi tarafından yerli toplumun izni olmadan Londra'ya götürüldüğüne vurgu yapan Güney Afrikalılar, bu elmasın çalınmış bir ata miras olduğunu iddia ediyor.  

Ayrıca elmas, süslediği kraliyet asasıyla İngiliz Kraliyet Hazinesi'nin en önemli parçaları arasında bulunuyor.

400 milyon dolar değerinde

Afrika'nın Büyük Yıldızı, büyüklüğünün dışında teknik açıdan kusursuzluğuyla da ender parçalar arasında yer alıyor. Yaklaşık 26,5 gram ağırlığında, 74 façeta sahibi, armut biçimli ve olağanüstü berraklıktaki bu değerli taşın, piyasa değerinin yaklaşık olarak 400 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Aynı zamanda Afrika'nın Büyük Yıldızı, Güney Afrika'da 1905 tarihinde çıkarılan ve dünyanın en büyük işlenmemiş elması olarak görülen 3 bin 106,8 karatlık "Cullinan Elması"nın en önemli ve en büyük parçası olma niteliği taşıyor.

Dönemin İngiliz kolonisi Transvaal hükümeti tarafından, Sör Thomas Cullinan'dan alınıp, Kral 7. Edvard'a "hediye edilen" dev Cullinan Elması, kraliyet mücevheratında kullanımı için Kral tarafından kesilmek üzere Amsterdam'daki elmas atölyelerine yollanmıştı.

Burada 9 büyük 100’ü aşkın küçük parçaya ayrılan Cullinan Elması'nın diğer parçaları arasında kraliyet tacını süsleyen 317,4 karatlık "Afrika'nın İkinci Yıldızı" ile birlikte kraliçelerin broşlarını süsleyen toplam 160 karat ağırlığında "Afrika'nın Küçük Yıldızları" yer alıyor.

Bu parçaların hepsi İngiliz monarşinin hazinesinde yer alsa da pek çok Güney Afrikalı, ülkelerine bu elmasın iade edilmesi gerektiğini düşünüyor.

İade talepleri

Elmasın iadesi talebi sonrasında başlatılan "Cullinan Elması'nın Güney Afrika'ya dönüşü adlı imza kampanyasına şu ana kadar 7 bini aşkın kişi katıldı.

Son haftalarda Güney Afrikalı çok sayıda sosyal medya kullanıcısının da bu talebi ifade eden paylaşımlarda bulundu.

Güney Afrikalı muhalif milletvekili Vuyolwethu Zengula, sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı, elmasların iadesinin yeterli olmayacağını, Güney Afrika'nın İngiliz sömürgesinden kalan bütün zararları tazmin etmesi ve İngiliz Milletler Topluluğundan çekilmesi gerekliliğini ortaya attı. Ülkenin en büyük 3’üncü partisi Ekonomik Özgürlük Savaşçıları lideri Julius Malema, Kraliçe Elizabeth'in vefatından sonra yaptığı açıklamada, Kraliçe'nin hatırasını anmanın, sömürgeciliği kutlamakla eş değer olduğunu aktarmıştı.

“Güney Afrika’ya tazminat ödenmeli”

Güney Afrikalı gazeteci Theto Mahlakoana, İngilizlerin tarihi gerçekliği bir tarafa bırakarak bu elması Afrika'nın cömert bir hediyesiymiş gibi görmek istediklerini aktardı.

Mahlakoana, bu elmasın gerçekte her türlü baskı ve ayrımcılığa maruz kalan yerel halkların rızaları olmadan İngiltere'ye götürülmüş olduğunu aktararak "Yani bu elmasın hediye edildiğini düşünüyorsanız, bilmelisiniz ki doğrudan ya da şartlı baskı altında hediye olmaz." sözlerini kullandı.

Bu sebeple elmasın sorgulanmasının makul olduğunu belirten Mahlakoana, elmasın yer aldığı asanın İngiliz tarihi bakımından önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

"Elmasın iadesinin ideal olduğuna emin değilim. Belki de iadesi artık bizim için değersiz olurdu çünkü başkalarına ait bir tarihin parçası. Bunun yerine elmasın çalındığı dönemden itibaren hesaplanmak üzere faiziyle beraber Güney Afrika'ya tazminat ödenmeli."

Yorumlar (0)