Kraliçe'nin vefatı, bir ülkede daha 'monarşi' tartışmalarına yol açtı: Referandum masada!

Kraliçe 2. Elizabeth'in vefatının ardından Yeni Zelanda'dan sonra Bahamalar'da da monarşi tartışmaları çıkmaya başladı. 

DÜNYA 17.09.2022, 10:17 17.09.2022, 17:55
Kraliçe'nin vefatı, bir ülkede daha 'monarşi' tartışmalarına yol açtı: Referandum masada!

İngiliz Milletler Topluluğu üyesi Karayipler Bahamalar'da, Kraliçe 2'nci Elizabeth’in vefatının ardından 'monarşi' tartışmaları başladı.

Bahamalar’da monarşi tartışmaları

İmparatorluğa ilk baş kaldıran Yeni Zelanda'dan sonra 'Cumhuriyet' sinyalleri veren bir diğer ülke ise Bahamalar.

Geçen hafta Başbakan Philip Davis, gazetecilere, Bahamalar'ın cumhuriyete geçişi için referandumun masada olduğunu aktarmıştı.

Davis, daha sonra konu ile ilgili parlamentoda konuştu.

"Monarşi konuşmanın zamanı değil"

Kraliçe'nin vefatının ardından Bahamalar'ın monarşiyle devam edip etmeyeceği ile ilgili konuşmanın zamanı olmadığını söyleyen Davis, söz konusu tartışmaların resmi yas döneminin ardından yapılabileceğine dikkat çekti.

"Anayasal ve kurumsal bir dönüşüm anı"

Davis, gelecek dönemde bu tarz tartışmalar için yeterince zamanlarının olacağını belirterek, "Burada Bahamalar'da hükümdarımızın vefatı ve varisinin tahta çıkması hem kurumsal hem de anayasal bir dönüşüm anıdır. Kurumsal olarak monarşi, bu adaların ilk kez İngiliz kolonisi durumuna geldiği 1718'e kadar ve anayasal olarak ülkemizin bağımsız ve egemen bir ulusa dönüştüğü 1973'ten beri ulusal yaşantımızın temelinin bir parçası olmuştur." sözlerini kullandı.

Kraliçe, Bahamalar'ı 4 kez ziyaret etti

Kraliçe'nin Bahamalar'a 4 resmi ziyarette bulunduğunu söyleyen Davis, ülkenin 2. Elizabeth döneminden ilerlediğini ve Birleşik Krallık ile ilişkilerinin güçlenmeye devam etmesini dilediğini aktardı.

Yorumlar (0)