Kral Charles tahta oturdu, o ülkede bağımsızlık ateşi yandı

İngiltere’de Kral 3. Charles’ın tahta oturmasının ardından sürpriz bir gelişme yaşandı. İngiliz Milletler Topluluğu’na üye olan Antigua Barbuda, bağımsızlık için harekete geçti. Karayip ülkesinin başbakanı Gaston Browne, tekrar seçilmesi durumunda 3 sene içerisinde bağımsızlık referandumu yapacağını duyurdu. 

DÜNYA 12.09.2022, 12:06
Kral Charles tahta oturdu, o ülkede bağımsızlık ateşi yandı

Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümü ve yeni kral 3. Charles’ın tahttaki ilk günleri gündemdeki yerini korurken, İngiliz Milletler Topluluğu’nda ilk çatlak meydana geldi. Topluluğun bir üyesi olan Antigua Barbuda’da başbakan Gaston Browne, 3. Charles’ın göreve başlamasından kısa süre sonra bağımsızlık açıklaması yaptı. Tekrar seçilmesi halinde 3 sene içinde ülkede bağımsızlık referandumu yapacağını belirten Browne, “Ancak bu durum İngiltere’ye karşı kötü niyetli ve düşmanca bir hamle olarak algılanmamalı. Böyle bir durum asla söz konusu olmaz” ifadelerini kullandı. 

“3 sene içinde referanduma giderek bu kararı halkımıza bırakacağız”

17 sandalyeli mecliste 15 sandalyeyi elinde tutan Başbakan Browne, bağımsızlık hedefine rağmen halktan bu yönde bir talep olmadığını da kabul etti. Konuyla ilgili İngiliz televizyonu ITV’ye konuşan Browne, “Monarşiden ayrılıp kendi cumhuriyetimizi kurmanın daha olumlu olacağını düşünüyoruz. Ancak ülkedeki pek çok kişinin bu konuda görüş sahibi olduğunu bile düşünmüyorum. Bu konu pek çok kişinin gündeminde bile değil. Ancak seçimden zaferle ayrılırsam, 3 sene içinde referanduma giderek bu kararı halkımıza bırakacağız” şeklinde konuştu. 

Kral 3. Charles, 14 ülkenin devlet başkanı konumunda bulunuyor

Aynı konunun uzun süredir tartışıldığı Avustralya’da ise kısa vadede böyle bir gelişme beklenmiyor. Bir cumhuriyetçi olan yeni başbakan Anthony Albanese, kendi görev süresi boyunca böyle bir referandumun yapılmayacağını duyurdu. Tahta yeni oturan 3. Charles, İngiltere’nin yanı sıra toplam 14 ülkenin daha devlet başkanı olarak kabul görüyor. Bu ülkeler; Avustralya, Antigua Barbuda, Kanada, Belize, Granada, Yeni Zelenda, Jamaika, Saint Kitts ve Nevis, Papua Yeni Gine, Saint Vincent ve Grenadines, Saint Lucia, Tuvalu ve Solomon Adaları olarak sıralanıyor. Bu ülkelerin birçoğunda da bağımsızlık tartışmaları uzun süredir gündemdeki yerini koruyor.

Yorumlar (0)