Kral 3. Charles'tan ilk açıklama

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in vefatının ardından oğlu Charles tahta geçerek İngiltere Kralı oldu. Kral III. Charles, "Sevgili annem Majesteleri Kraliçe'nin vefatı benim için ve bütün aile fertleri için çok büyük üzüntüye sebep olmuştur." dedi.

DÜNYA 08.09.2022, 22:56
Kral 3. Charles'tan ilk açıklama

Buckingham Sarayı, İngiltere Kralı III. Charles tarafından gerçekleştirilen açıklamayı yayımladı.

Bahse konu açıklamada "Sevgili annem Majesteleri Kraliçe'nin vefatı benim için ve bütün aile fertleri için çok büyük üzüntüye sebep olmuştur." diyen Kral Charles, hem 'çok sevilen bir annenin' hem de bir kraliçenin yasını tuttuklarını belirtti.

Kral Charles, tahtın değişimi ve yas süresince Kraliçe Elizabeth'e duyulan sevgi ve saygının kendilerine teselli olacağını kaydetti.

Kraliçe Elizabeth'in vefatının ardından Buckingham Sarayı'nın giriş kapısına ölüm ilanı asıldı.

Söz konusu ilanda İngiltere kraliyet ailesinin "Kraliçe bugün öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde hayatını kaybetmiştir. Kral ve eşi kraliçe Balmoral'da kalacak ve yarın başkent Londra'ya döneceklerdir." şeklindeki mesaj yer aldı.

Truss: Tanrı, Kral'ı korusun

İngiltere Başbakanı Truss, Elizabeth'in yaşamını yitirmesinin akabinde Downing Street'te gerçekleştirdiği konuşmada, "O, bizim en uzun süre boyunca hüküm süren hükümdarımızdı. 70 sene boyunca böyle bir zarafet ve haysiyetle liderlik etmek muhteşem bir başarıdır." şeklinde konuştu.

Liz Truss, "Kraliçe II. Elizabeth, modern ülkemizin üzerine inşa edildiği bir kayaydı. İngiltere onun saltanatı altında gelişti ve büyüdü. İngiltere, onun sayesinde büyük bir ülke." yorumunda bulundu.

Elizabeth'in hem tüm dünyada hem de ülkede sevilen ve büyük hayranlık duyulan bir kişi olduğunun altını çizen Truss, "O, benim için de bir ilham kaynağı." dedi.

İngiltere Başbakanı, Kraliçe'nin 96 yaşında bile görevlerini ihmal etmediğine ve kendisini 15. başbakan olarak atadığına işaret etti.

II. Elizabeth'in 100'ü aşkın ülkeyi ziyarette bulunduğunu ve dünya genelinde milyonlarca insanın yaşamına dokunduğunu ifade eden Truss, "Önümüzdeki çok zor günlerde onun hayatı boyunca verdiği olağanüstü hizmeti kutlamak amacıyla tüm dostlarımızla buluşacağız." diye konuştu.

Truss, bin seneyi bir aşkın süredir olduğu gibi tacın yeni hükümdara, III. Charles'a geçtiğini kaydederek, "Kral'ın ailesiyle beraber annesinin yasını tutuyoruz. İngiltere halkı olarak birleşip onun şimdi hepimiz adına taşıdığı büyük sorumluluğu üstlenmesine yardımcı olmak için onu desteklemeliyiz. Ona bağlılığımızı ve sadakatimizi sunuyoruz." ifadelerini kullandı. 

İngiltere Başbakanı, konuşmasını "Tanrı, Kral'ı korusun." diyerek sonlandırdı.

Yorumlar (0)