Kovid-19 biyolojik silah mı? ABD istihbaratı açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri istihbarat teşkilatları, COVID-19'un kökenini asla belirleyemeyeceklerini fakat virüsün biyolojik bir silah olarak üretilmediğini açıkladı.

DÜNYA 31.10.2021, 00:03
Kovid-19 biyolojik silah mı? ABD istihbaratı açıkladı

İngiltere medyasında yer bulan haber doğrultusunda, ABD'de istihbarat kapsamında görev yapan kuruluşların başında bulunan ODNI'nin gizliliği kaldırılmış olan raporunda, COVID-19'un bir laboratuvardan yayıldığı veyahut doğal geliştiği yönünde iki ayrı kabul edilebilir görüş olduğu ve virüsün kaynağının tespit edilemediği belirtildi.

Koronavirüsün biyolojik silah maksadıyla geliştirilmediği hususunda net yargıya varılmış olduğunun altı çizilen raporda, istihbarat görevlilerinin COVID-19'un kaynağı hususunda ayrışmış durumda olduğu kaydedildi.

Dört farklı istihbarat servisinin koronavirüsün enfekte olmuş bir hayvandan veyahut bir diğer virüsten kaynaklandığını yorumladığı fakat bu neticeye güven düzeyinin 'düşük' olduğu ifade edildi.

Fakat bir istihbarat servisinin, Çin'de bulunan Vuhan Viroloji Enstitüsü'nden kaynaklanan bir 'laboratuvar kazası' neticesinde sızma sebebiyle insana COVID-19'un bulaştığına ilişkin 'orta seviyede güven'e vurgu yapıldığı belirtildi.

Başkan Biden emir vermişti

Çinli yetkililerin 2019 yılının sonlarında Vuhan kentinde ilk koronavirüs salgınının ortaya çıkmasından evvel koronavirüsün varlığından bihaber olduğu ifade edilen raporda, Çin'in uluslararası soruşturma yapılmasına engel olduğu ve bilgi paylaşımına karşı direnç gösterdiği kaydedildi.

Geçtiğimiz mayıs ayında Biden, istihbarat personellerine Çin tarafından kabul edilmeyen virüsün laboratuvar sızıntısı iddiaları da dahil olmak kaydıyla COVID-19'un kökenlerini araştırma yönünde emri vermişti.

Dünya genelinde 5 milyonu aşkın ölümün meydana geldiği pandemide, yaklaşık olarak çeyrek milyar kişi COVID-19'a yakalandı. 

Yorumlar (0)