Kosova’da tansiyon yüksek: Avrupa Birliği devreye girdi

Kosova'nın kuzeyindeki bölgelerde çatışma halini alan kriz için Avrupa Birliği devreye girdi. Kosova Cumhurbaşkanı ile Sırbistan Devlet Başkanı Moldova'da yer alan Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'nde bir araya geldi.

DÜNYA 02.06.2023, 14:42
Kosova’da tansiyon yüksek: Avrupa Birliği devreye girdi

Avrupa Birliği, Kosova'da meydana gelen tansiyonu kontrol altına almak üzere devreye girdi. Kosova ve Sırbistan liderleri, Moldova'da görüşme sağladı.

52 protestocu ve 30 asker yaralanmıştı

Kosova’nın kuzeyinde yer alan Sırp bölgesinde, belediye başkanları olarak Arnavut siyasilerin göreve gelmesiyle beraber gerilim çatışma haline gelmişti. Hayatını sürdüren Sırplar ve NATO Barış Gücü Askerleri arasında çatışmalar meydana gelmiş. Bu olay sonucunda 52 protestocu ve 30 asker yaralanmıştı.

Söz konusu olaylar, Moldova'da Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'nde ele alındı. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron devreye girdi.

“Ciddi sonuçları olacaktır”

Avrupalı liderler, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandr Vuçiç ile ayrı ayrı görüşme sağladı.

Osmani ve Vuçiç, Avrupa'nın araya girmesi ile beraber aynı masada oturdu. Avrupa Birliği, Kosova'da gerçekleştirilen yerel seçimlerin yenilenmesini ve geçmiş seçimi kabul etmeyen Kosovalı Sırpların da katılımının sağlanmasını talep etti.

AB'nin talepleri içerisinde, Sırp Çoğunluklu Belediyeler Birliği'nin oluşturulması adına çalışmaların başlatılması da bulunuyor.

"Bu koşulların oluşmaması, ilişkilerimizde ciddi sonuçlar meydana getirecektir" ifadesini kullanan Borrell, çalışmaların süreceğine işaret etti.

Yorumlar (0)