Kosova ile Sırbistan geriliminde büyük adım: Garantiler sağlandı

Son dönemlerde Kosova ile Sırbistan arasında gerilime neden olan barikatlarla ilgili açıklamada bulunan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, “Barikatların hepsi yarın itibariyle kaldırılacaktır” dedi.

DÜNYA 29.12.2022, 08:58
Kosova ile Sırbistan geriliminde büyük adım: Garantiler sağlandı

Sırbistan'ın Kosova sınırı bölgesindeki Raşka Kışlasında Kosovalı Sırplarla görüşme sağlayan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, burada açıklamalarda bulundu. Görüşme zorlu olduğunu dile getiren Vucic, "Kosovalı Sırplardan yapılan barikatların kaldırılmasını talep ettim. Huzur ve barışın sürdürülmesini istedim. Herkesi tek tek dinledim. Konuştuklarımızın gerçeğe döküleceğine inanıyorum” dedi.

Barikatlar için tarih verdi

Kosovalı Sırplar içerisinde güvensizlik duygusunun sürdüğünü belirten Vucic, "Perşembe gününde çalışmalara başlayacağız. Bu 2 saatte tamamlanacak bir iş değil. Belki bir, belki de iki gün kadar devam edebilir ancak barikatlar tamamen kaldırılacak" diye konuştu.

Barikatların kaldırılmasının sonrasında Kosovalı Sırpların gözaltına alınma olasılığı hakkında konuşan Vucic, "Bu şekilde bir durum olduğu takdirde barikatları tekrar kuracaklarını ve bir daha asla kaldırmayacaklarını söylediler." ifadelerini kullandı.

ABD ve AB’den garanti verildi

Öte yandan, bugün Sırbistan ile Kosova arasında gerginliğe sebep olan eski Sırp polis memuru Dejan Pantic'in tutukluluk hali ev hapsine döndürülmüştü. Bu olayın ardından ABD ve Avrupa Birliği (AB) ortak bir açıklamada bulundu.

ABD ve AB’nin söz konusu açıklamasının sonrasında Vucic ile görüşme sağlayan Sırbistan Hükûmeti Kosova Ofisi Direktörü Petar Petkovic, Kosovalı Sırpların isteklerinin yerine getirilmesi konusunda ABD ve AB'den garanti verildiğini aktardı.

Petkovic, ABD ve AB'den barikatlarda bulunan Sırpların sürgün edilmesi ve gözaltına alınmasına dair bir listenin bulunmadığını tespit ettiklerini dile getirerek, Kosova Güvenlik Gücü’nün, ülkenin kuzeyine ulaşabilmesi için mevcut protokollere göre ilk olarak NATO’nun Kosova’da bulunan Barış Gücünün (KFOR) komutandan onaylı olması gerektiği konusunda da anlaşmaya gidildiğini kaydetti.

Yorumlar (0)