Koronavirüsün uğramadığı tek kıta Antarktika: "Ay'da gibiyiz"

Antarktika kıtası, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında dünyanın en güvenli yeri haline geldi. 5 bin kişinin yaşadığı kıtada şu ana kadar tek bir vaka bile tespit edilmedi. Antarktika'da bulunan İngiliz Rothera Araştırma İstasyonu'nda rehber olarak çalışan İskoçya vatandaşı Robert Taylor, "Sanki Ay'dasınız ve aşağı bakıyorsunuz. Ne olup bittiğini görebiliyorsunuz ama çok uzaktasınız." dedi. 

DÜNYA 08.05.2020, 16:25 08.05.2020, 17:58
Koronavirüsün uğramadığı tek kıta Antarktika: "Ay'da gibiyiz"

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkarak hızla yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) yalnızca Antarktika kıtasında görülmedi. 

Ölümcül salgın, bölgeyi ziyaret eden cruise gemilerinin seferlerini tamamlamak üzere olduğu bir dönemde çıkması nedeniyle virüs donmuş kıyılara ulaşmayı başaramadı.

Ardından kış mevsiminin geldiği kıtanın dünya ile bağlantısı tamamen koptu. 

Foki penguen ve albatrosların dışında daimi bir nüfusa sahip olmayan kıtada araştırmacılar 80 kadar üste yaşıyor.

"Hastalığın görülmediği bir yerde yaşadığımız için müteşekkiriz"

Anvers Adası'ndaki ABD üssü Palmer İstasyonu'nun koordinatörlüğünü yürüten Keri Nelson da bu araştırmacılardan biri. 

Nelson, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, "Burada olduğu için mutlu olmayan bir kişinin bile olduğunu sanmıyorum. Bazı insanlar evlerine dönmeye hazır. Sevdikleri insanlara yardım etmek, tarihin bu döneminde insanlara başka yollarla yardımcı olmak için. Ama hepimiz hem hastalık hem de hastalığın sağlık ve yaşam tarzına hiçbir etkisinin görülmediği böyle bir yerde yaşadığımız için müteşekkiriz." ifadelerini kullandı.

2007 yılından beri yaz ve kış sezonlarında Palmer İstasyonu'nda çalışan Nelson, dünyanın geri kalanından tecrit edilmiş halde yaşamalarına karşın gelişmeleri yakından izlediklerini belirtti. 

"Sanki Ay'dasınız ve aşağı bakıyorsunuz"

İngiliz Rothera Araştırma İstasyonu'nda rehberlik görevini yürüten 29 yaşındaki İskoçya vatandaşı Robert Taylor, Ocak ayında Çin'den yeni tip koronavirüse (Covid-19) ilişkin ilk haberler geldiğinde durumun ciddiyetini anlamadıklarını kaydederek, "Ailem özellikle de büyükannem için endişeleniyorum. Sanki Ay'dasınız ve aşağı bakıyorsunuz. Ne olup bittiğini görebiliyorsunuz ama çok uzaktasınız." diye konuştu.

Yorumlar (0)