Koronavirüsün pozitif etkisi: Hava kirliliği azaldı!

Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Covid-19) sebep olduğu sanayi üretiminin azalması ve fabrikaların kapanmasının ardından Çin'deki karbon emisyon oranı şubat ayında dörtte bir düştü.

DÜNYA 10.03.2020, 16:18 10.03.2020, 16:25
Koronavirüsün pozitif etkisi: Hava kirliliği azaldı!

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) tarafından yapılan son bir araştırmaya göre dünya genelinde endüstriyel üretim ve fosil yakıtların kullanımının azalmasından dolayı karbon salınımı konusunda ciddi bir iyileşme görüldü. Söz konusu durumun Çin ve benzeri ülkelerde oldukça yüksek oranlarda yaşandığı belirtiliyor.

Son dönemde Çin'de ortaya çıkan Covid-19 salgınını takiben kapatılan üretim tesisleri, zorunlu tatil uygulaması, uçuş, şehir trafiği ve gemi seferlerinin azalmasının ardından Çin'deki santrallerin yüzde 36 oranında daha az enerji ürettiği, tesislerde kullanılan kömürün yüzde 29 oranında azaldığı kaydedildi.

Küresel ısınmaya yönelik araştırmalarda bulunan Carbon Brief ise Covid-19 salgını sonrası global endüstriyel üretimin yüzde 15 ila 40 oranında azaldığını, Ocak ve Şubat aylarında Çin'deki petrol rafinerilerinin üretiminin de yüzde 34 düştüğünü ortaya koydu.

"Dünyada hava kirliliği yüksek oranda düştü"

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da uydu görüntülerinden elde edilen verilerle gerek Çin gerekse dünya genelindeki karbon salınımının ciddi şekilde azaldığını, koronavirüs salgınının ortaya çıktığı Çin'de özellikle 10-25 Şubat tarihleri arasında düşüşün zirve yaptığını aktardı. NASA'dan araştırma görevlisi Fei Liu, "İlk kez dünya genelinde çok geniş bir alanda hava kirliliğinin çok yüksek bir oranda düştüğünü gözlemledik" ifadelerini kullandı.

Küresel çapta birçok uzman, ekonomideki yavaşlamaya ve tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınına karşın karbon gazı salınımının dünya genelinde düşmesinin orta ve uzun vadede sağlık problemlerinin önüne geçeceğini ifade ediyor.

Yorumlar (0)