Koronavirüste yeni varyant iddiası: Delmicron varyantı (?) ile ilgili ne biliniyor?

Geçtiğimiz günlerde dünya kamuoyunda hızlıca yayılan koronavirüsün Delmicron adındanki yeni bir varyantının ortaya çıktığı iddiaları ortalığı karıştırdı. Delta ve Omicron varyantının karışımı olduğu söylenen Delmicron varyantı ile ilgili ne biliniyor? Gerçekten böyle bir varyant var mı? İşte yanıtı...

DÜNYA 31.12.2021, 10:17 01.01.2022, 15:29
Koronavirüste yeni varyant iddiası: Delmicron varyantı (?) ile ilgili ne biliniyor?

Dünya koronavirüs kabusundan kurtulamıyor. Virüs aşısını olmayanlar arasında güçlenerek yayılmaya ve mutasyon geçirerek can kaybını arttırıcı özelliği kazanmaya devam ediyor.

Son olarak tehlike saçan ve tüm dünyanın alarm verdiği Omicron varyantı duyulduktan belirli bir süre sonra ülkemizde de görülmüştü. Sağlık Bakanı Omicron varyantı tehlikesine vurgu yaparak virüsten korunmanın en iyi yolunun aşı ve tedbirlere uymak olduğunu günlük verilerin açıklandığı tabloyla her gün ifade ediyor.

Şimdi ise geçtiğimiz günlerde dünyanın başına yeni bir varyantın daha çıktığı iddia edildi: Delmicron varyantı.

Delmicron varyantı Delta varyantı ile Omicron varyantının birleşimi olarak iddia ediliyordu. Özellikle batıda çok hızlı bir şekilde yayılım gösterdiği iddia edilen bu varyant 27 Aralık 2021 itibarıyla henüz Türkiye’de görülmedi ve konuya ilişkin bir açıklama düne kadar gelmemişti.

Delta ve Omicron varyantının birleşimi (?) olarak iddia edilen Delmicron varyantı iddiası kısa sürede dünya basınında yer aldı.

Delmicron varyantı adı nereden geliyor?

Delmicron varyantı ismini geçtiğimiz aylarda dünyada ve Türkiye’de sıkça konuşulan Delta varyantı ile tüm dünyanın alarma geçmesine, kısmi olarak kapanmasına ve sınırlarını kapatmasına yol açan Omicron varyantının birleşiminden aldığı iddia ediliyordu. Varyant virüse bu yüzden Delmicron ismi verilmişti.

Konuya ilişkin Hindistan’dan Dr. Shanshank Joshi vermiş olduğu bir demeçte, “Delmicron, Omicron ve Delta’nın Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da yükselişi sonrasında görüldü. Delmicron Omicron ve Delta’nın başak proteinlerinin bileşimi olan çifte bir varyant.” şeklinde konuşmuştu.

Yeni varyant iddia düzeyindeydi

Bu yeni varyanta ilişkin şimdiye dek Dünya Sağlık Örgütü veya Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol merkezi tarafından bir açıklama yapılmamıştı.

Koronavirüs salgını küresel ekonomiyi tehdit ediyor

Uzmanlar Delmicron adlı varyantın olduğu iddialarını yalanlayarak konuya ilişkin açıklamalar için DSÖ'nün açıklamalarına itibar edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Uzmanlar Delmicron varyantı iddialarını yalanladı

Konuya dair açıklama yapan ABD’den Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nde Baş Araştırmacı olarak görev yapan Prof. Dr. Derya Unutmaz ise “Delmicron varyantı diye bir varyant yok.” şeklinde konuştu.

Hint uzman, Dr. Rakesh Kumar Mishra ise Delmicron isminde bir varyantın olmadığını söyleyerek, yeni bir varyantın ortaya çıkması durumunda, DSÖ tarafından yeni varyantın isimlendirileceğini kaydederek, “Şu anda kimi ülkelerde varyantlar sebebiyle vaka sayılarında artış görülüyor. Bunlar; Delta ve Omicron. Fakat ikisi de yeni bir varyant oluşturmuyor.” şeklinde konuştu.

HABERNEDİYOR.COM - TAYFUR BAL / ÖZEL HABER

Yorumlar (0)