Koronavirüs salgını: Ölü sayısı 362'ye çıktı!

Çin'de ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs salgınında 362 kişi hayatını kaybederken virüsün 17 bin 390 kişiye bulaştığı açıklandı.

DÜNYA 03.02.2020, 09:48 03.02.2020, 17:13

Çin'in Hubey eyaletinin başkenti Vuhan'da ortaya çıkan ve ülkede hızla yayılmasıyla büyük endişe yaratan koronavirüs salgınından dolayı hayatını kaybeden kişilerin sayısı artıyor. Virüsün 17 bin 390 kişiye bulaştığı ve bu kişilerin 2 bin 296'sının durumunun ağır olduğu belirtilirken salgında hayatını kaybedenlerin sayısı 362'ye çıktı.

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, yaptığı son açıklamada ölü sayısının 362'ye çıktığını, hastanelerden taburcu olanların sayısının ise 21 bin 558 olduğunu belirtti.

Virüs şüphesi olan kişilerin sayısı 21 bin 558'e çıkarken müşahade altında tutulan kişi sayısı ise 152 bin 700 oldu. Anakara Çin dışında özerk bölgeler olan Hong Kong'da 15 ve Makau'da 8 kişiye koronavirüs tanısı konulurken Tayvan'da ise sayı 10'a çıktı. 

24 saatte 2 bin 831 kişi daha tespit edildi

Koronavirüs salgını yüzünden son 24 saatte Çin'de 57 kişinin ölümüne sebep olurken vaka sayısı ise 2 bin 833 kişi arttı. Can kayıplarının 350'si ve vakaların 11 bin 177'si Hubey'de görülürken sadece Vuhan'daki vaka sayısı 5 bin 142'yi buldu.

Hong Kong, 10 sınır kontrol noktasının kapatıldığını açıkladı

Hong Kong Özerk Bölgesi Başyöneticisi Carrie Lam, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Hong Kong ve anakara Çin arasındaki 13 sınır noktasının 10'unun kapatıldığını açıkladı. Lam, Çin'in iki bölgesi arasında yürütülen sınırlar arası feribot ve hızlı tren gibi hizmetleri daha önce durdurmuştu. Hong Konglular bir süredir Lam'a sınırın tamamen kapatılması çağrısında bulunuyordu ancak Hong Kong Başyöneticisi, sınırın tamamen kapatılmasının "uygunsuz, pratik olmayan ve ayrımcı" olduğunu söylemişti.

Diğer ülkelerde durum nasıl?

Çin dışında ise koronavirüs vakaları Japonya'da 20, Tayland'da 19, Singapur'da 18, Güney Kore'de 15, Avustralya'da 12, ABD’de 11, Almanya’da 10, Malezya ve Vietnam'da 8'er, Fransa'da 6', Birleşik Arap Emirlikleri’nde 5, Kanada'da 4, İngiltere, Rusya, İtalya, Hindistan ve Filipinler’de 2'şer, Nepal, Kamboçya, Sri Lanka, Finlandiya, İspanya, İsveç'te birer tane olarak görüldü.

Çin'den ABD'ye büyük tepki: Yardım etmediler!

Çin Dışişleri Bakanlığı, koronavirüs salgını hakkında yaptığı açıklamada ABD'ye sert bir şekilde tepki gösterdi. Bakanlığın açıklamasında "Bazı ülkeler, özellikle de ABD, virüs salgınına abartılı tepkiler verdi. ABD, virüs konusunda bize yardım etmedi ve aralıksız olarak panik yarattı. Umarız ülkeler bundan sonra anlaşılır, sakin ve bilime dayalı tepkiler verir. İnsanların güvenliği en büyük önceliğimiz" ifadelerini kullandı.

Rusya, koronavirüs hastalarını sınır dışı edecek

Interfax haber ajansı, Rusya'nın koronavirüs testi sonucu pozitif çıkan yabancıları sınır dışı edeceğini açıkladı. Rusya ayrıca 12-14 Şubat'ta Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde düzenlenecek yıllık ekonomik forumun da erteleneceğini açıklandı.

Japonya, Olimpiyatlar'ın etkilenmemesi için çalışıyor

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Japon hükümetinin gerekli çalışmaları yaparak ve gruplarla temasa geçerek koronavirüs salgınının 24 Temmuz'da başlayacak Yaz Olimpiyatları'nın etkilenmemesi için uğraşacağını belirtti.

Japon Olimpiyatlar Bakanı Seiko Hashimoto, Olimpiyatlar'ı düzenleyen kimsenin etkinliği iptal etmeyi düşünmediğini söyledi. Başbakan Abe de Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Dünya Sağlık Örgütü'yle temasta bulunulacağını belirtti. Bir diğer yandan ise Japon otomotiv üreticisi Honda, Vuhan'da bulunan 3 otomotiv fabrikasını 13 Şubat'a kadar kapalı tutacağını açıkladı. Fakat Reuters'in temasa geçtiği bir Honda görevlisi, şirketin yerel hükümetin adımlarını izleyerek fabrikalarını ne zaman açacağı konusunda kesin bir tarih belirlemediğini söyledi.

Honda'nın ardından Renault da fabrika kapatıyor!

Fransız otomotiv firması Renault, Vuhan'da bulunan fabrikasını 13 Şubat'a kadar kapatacağını açıkladı. Renault, 2 bin kişinin çalıştığı fabrikayı ilk olarak 10 Şubat'a kadar kapadığını açıklamıştı.

Çin dışında ilk ölüm görüldü!

Koronavirüs yüzünden Çin dışında hayatını kaybeden ilk kişi ise Filipinler'de görüldü. Hayatını kaybeden kişinin Vuhan'dan gelen 44 yaşında bir Çinli olduğu belirtildi. Dünya çapındaki koronavirüs vaka sayısı ise 17 bin 390 oldu.

SARS'ın ölü sayısını geçti

Aralık 2019'da ortaya çıktığı tespit edilen ve hızla yayılarak 17 binden fazla kişiye bulaşan koronavirüs salgını, Çin'in 2002-2003 yıllarında mücadele verdiği bir başka koronavirüs türü olan şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) yüzünden yaşanan can kaybı sayısını geçti. SARS yüzünden 349 kişi hayatını kaybetmişti. SARS'ın ölüm oranı %10 olarak tespit edilmişken yeni koronavirüs salgınında ise şu ana kadar %2 olarak tespit edildi.

Yorumlar (1)
Ozkulß 4 yıl önce
Korkunć