Koronavirüs hapına dünyada ilk onay

İngiltere'de COVID-19 tedavisinde Merck şirketi tarafından üretilen ilacın kullanımına koşullu yetki verildi. Ülke böylelikle koronavirüse karşı geliştirilmiş olan bir ilaca dünyada ilk onay veren devlet oldu.

DÜNYA 04.11.2021, 18:15 06.11.2021, 09:37
Koronavirüs hapına dünyada ilk onay

Yetkililer, halkın, Molnupiravir isimli ilaca ulusal bir çalışma doğrultusunda kış mevsiminde ulaşabileceğini duyurdu.

Sağlık Bakanı Sajid Javid ise "Bugün İngiltere için önemli bir gün çünkü an itibarıyla dünyada koronavirüs için evde alınabilecek bir antiviral ilacı onaylayan ilk devlet olduk." ifadelerini kullandı.

Javid, NHS'ye (Ulusal Sağlık Merkezi) atıfta bulunarak gerçekleştirdiği açıklamada, "Söz konusu ilacı mümkün olan en kısa süre içerisinde ulusal bir çalışma yolu ile hastalarımıza dağıtma planı hazırlamak için NHS ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz." sözlerini sarf etti.

Aşıya yanıt vermeyen kişiler için yeni bir umut olacak

Sağlıkçılar, ilaç tedavisinin aşıya iyi cevap vermeyen bireyler için çok önemli olacağını kaydediyor.

Şartlı yetki ile COVID-19 testi pozitif netice veren ve risk grubunda bulunan 18 yaş üstü kişilerin kullanımı için lisanslanan ilacın, COVID-19'u evde hafif veyahut orta şiddette geçiren kişilerce 5 gün süresince günde 2 doz kullanılması isteniyor.

Semptomları düşüren ve iyileşmeyi hız kazandıran ilacın, sağlık merkezlerindeki vaka yükünü hafifletmesi ve güçsüz sağlık sistemlerine sahip yoksul devletlerde salgını önlemeye yardımcı olması planlanıyor.

FDA da kasım ayı sonunda ilacın etkinliğini ve güvenliğini araştırmak üzere bağımsız bilim insanlarından oluşan bir kurul toplayacağını bildirmişti.

Yorumlar (0)