Koronavirüs Çin'de hızla yayılıyor! 830 hasta, 26 ölü var...

Çin'de büyük endişe uyandran koronavirüs salgınında 830 kişinin hastalandığı, 26 kişinin ise öldüğü açıklandı. 10 kent tecrit altına alındı.

DÜNYA 24.01.2020, 10:17 24.01.2020, 14:35
Koronavirüs Çin'de hızla yayılıyor! 830 hasta, 26 ölü var...

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, Tibet Özerk Bölgesi ve Çinghay eyaletinin dışında tüm ülkede koronavirüs salgınından etkilendiği kesinleşen 830 kişi olduğunu, 177'sinin ise durumunun ağır olduğunu açıkladı. Salgın yüzünden ölen 26 kişinin 24'ünün salgının başladığı Hubey eyaletinden, birinin ise Hıbey eyaletinden olduğu açıklandı.

En fazla hasta salgının başladığı Hubey'de

Komisyon, hastalığa yakalanan kişilerle temas eden ve müşahade altına alınan kişilerin 8 bin 420 olduğunu, virüs taşıma şüphesi olan kişi sayısının ise 1072 olduğunu ifade etti. Salgının başladığı Hubey'de hasta sayısı 444 iken Guangdong'da 32, Cıciang'da 27, başkent Pekin'de 27, Şanghay'da ise 20 kişinin hasta olduğu açıklandı.

Şehirlerde hayat durdu

Hubey eyaletinin başkenti Vuhan ve Huanggang şehirlerinin ardndan Icou ve Şienning kentleriyle Çıbi, Şientao, Cıciang ve Çienciang, Huangşi ve Enşi ilçeleri de tecrit altına alındı. Böylelikle Hubey'de toplamda 10 kentin karantinaya alındığı açıklandı. 10 kentte metro, otobüs ve feribot seferleri geçici olarak durduruldu. 10 kentin büyük çoğunluğunda hastane, eczane, marketler ve benzin istasyonları dışındaki tüm işletmeler kapatılırken bir kısmında otobanlar üzerinden şehirlerarası ulaşım kısmen açık bırakıldı.

Çin'in en büyük şehirlerinden başkent Pekin ve Şanghay şehir yönetimleri, vatandaşlara "sokağa çıkmayın" uyarısı yaptı. İki şehirde de koronavirüsün yayılmasının engellenmesi için vatandaşa zorunda olmadıkları sürece 14 gün boyunca sokağa çıkmamaları için çağrıda bulunuldu.

Okullar tatil, askerlere izin yok

Hubey Eyalet Hükümeti, eyalet çapındaki tüm turizm faaliyetlerinin geçici olarak askıya alındığını belirtti. Eyalet hükümetinin açıklamasında ilk ve ortaokullarla kreşlerin başlangıç tarihinin daha ileri bir tarihe alındığı, kentteki polis ve askeri birliklerin izinlerinin iptal edildiğini açıkladı.

Çin Maliye Bakanlığı, başlangıç yeri Vuhan olan koronavirüsü salgınıyla mücadele adına 1 milyar yuan (144 milyon dolar) ayrıldığını açıkladı.

Vuhan'daki Türk, durumu anlattı!

Neredeyse 12 milyon insanın yaşadığı ve karantinaya alınan Vuhan'da yaşayan Türk öğrenci Cem Nalbantoğlu, Vuhan'daki durumu anlattı. Nalbantoğlu, kendisinin iyi durumda olduğunu açıklarken karantinanın günlük hayatı nasıl etkilediği hakkında konuştu.

Vuhan'daki Türk öğrenci Nalbantoğlu, salgın ve yaşananlar hakkında "Üniversite içerisinde ve bazı avmlerde insanların ateşi ölçülüyor ve 37,5 derecenin üstünde çıkması durumunda hastaneye gönderiliyor. Bunun dışında günlük hayatta insanlar çok fazla stok yapmaya başladı. Kentte yaşayan Türkler de kendi arasında koordine olarak birbirlerine maske ve gıda takviyesi yapıyor. Aynı şekilde üniversite içerisinde de haftalık olarak maske ve bağışıklık geliştirici ilaçlar ile günlük olarak 1 öğün yemek veriliyor" ifadelerini kullandı.

Koronavirüs nedir, nasıl bulaşır?

Koronavirüs, solunum yoluyla veya hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor. Hava yoluyla bulaştığı tespit edilen nCoV 2019 ("n" İngilizce "novel" (orijinal, yeni) anlamına gelirken "Co" corona, "V" ise virüs" anlamına geliyor), solunumda zorluk, boğaz ağrısı, öksürük, yüksek ateş ve ishal gibi belirtiler gösterirken daha sonraki aşamalarında zatürre ve böbrek yetmezliğine yol açıyor. Hastalığın sonu ölümle bitebiliyor.

Ne olmuştu?

Koronavirüs, Hubey eyaletinin başkenti Vuhan'da 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'na giden 27 kişinin daha koronavirüs salgınına yakalandığını tespit edince 31 Aralık'ta pazarı kapatmıştı.

Yorumlar (0)