Koronavirüs aşılarında 'patent' krizi: Şahin ve Türeci karşı çıktı

COVID-19 aşılarının üretim miktarını artırmak için fikri mülkiyet hakkının kaldırılmasına ilişkin çağrılar artış gösterirken, bir taraftan da bunun kötü bir düşünce olacağına dair değerlendirmeler yapılıyor.

DÜNYA 06.05.2021, 21:19
Koronavirüs aşılarında 'patent' krizi: Şahin ve Türeci karşı çıktı

Son haftalarda yeni tip koronavirüs (COVID-19) aşılarının üzerindeki fikri mülkiyet haklarının ortadan kaldırılması gündeme geliyor. Özellikle maddi güçlük çeken ülkelerde meydana gelen aşı tedariki sorunu, aşıların patentinin kaldırılması tavsiyelerini de beraberinde getirdi.

Biden'dan destek

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Başkanı Joe Biden, COVID-19 salgınına karşı geliştirilmiş olan aşıların patent haklarının kaldırılmasına destek sunacağını duyurmuştu.

DSÖ: Harika bir an

Biden'ın sarf ettiği sözlere ilk destek, DSÖ'den geldi.

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus, aşı eşitsizliği ve milliyetçiliği hususunda devamlı olarak yaptığı uyarılarla öne çıkıyordu. Ghebreyesus, "Bu, virüs ile mücadelede harika bir an." sözlerini sarf etti.

Putin'den destek

Bir destek de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den geldi.

Putin, COVID-19 aşılarının fikri mülkiyetinin kaldırılmasına destek vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

Dünya liderlerden bu yönde açıklamalar art arda gelirken; tam aksi düşüncede olanlar da var.

Şahin'den veto

Alman ilaç şirketi BioNTech'in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, geçtiğimiz haftalarda, koronavirüs aşılarının üretim miktarını artırmak için fikri mülkiyet hakkından feragat etmenin doğru bir yaklaşım olmadığını, bunun yerine üretim faaliyetleri için lisans verilmesi gerektiğini söyledi.

Bill Gates de karşı

Şahin'in açıklamalarının hemen ardından Microsoft'un kurucusu Bill Gates de konu hakkındaki düşüncelerini belirtmiş, koronavirüs aşılarında patenti ortadan kaldırmanın çok kötü bir fikir olacağını kaydetmişti.

Türeci de eşiyle aynı düşüncede

Konuya ilişkin olarak Şahin'in eşi Özlem Türeci'den bir yorum geldi.

ABD medyasına konuşan Türeci, aşıda patenti kaldırmanın iyi bir fikir olmadığını, uygulamaya konulsa bile önümüzdeki bir yıl içinde hazır edilebilecek aşı dozu sayısının yükselmesini sağlamayacağını ifade etti.

Yorumlar (0)