Koronavirüs 213 can aldı: "Sınırlarınızı kapatmayın" uyarısı!

Çin’de yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 213’e yükseldi. Çin genelinde müşahede altına alınanların sayısı 102 bini geçti. Öte yandan, Rusya ve İngiltere'de koronavirüs vakasına ilk defa rastlandı. İtalya'da ise olağanüstü hal ilan edildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin ile sınırların kapatılmasının insanları yasa dışı yollardan ülkeye girmeye teşvik edebileceğini ve bu nedenle salgının daha da yayılabileceğini duyurdu.

DÜNYA 31.01.2020, 08:52 31.01.2020, 17:02

Çin’de Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve hızla yayılan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 213, enfekte olan (virüs bulaşan) kişi sayısı 9 bin 692’ye yükseldi.

Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, Çin genelinde etkili olan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını sebebiyle can kaybı 213 oldu.

Virüs bulaşan (enfekte olan) kişilerin sayısı 9 bin 692’ye ulaştı. Bunlardan 1527’sinin durumunun ağır olduğu belirtildi. Enfekte şüphesi sayısı ise 15 bin 238 oldu. Tek iyi haber ise bugüne kadar toplam 171 kişinin iyileşerek taburcu edilmiş olması.

Müşahede altına alınanların sayısı 102 bin 427’e yükselirken, Çin'in Hong Kong Özerk Bölgesi’nde tespit edilen vakası sayısı 10, Makau Özerk Bölgesi’nde ise 9’a ulaştı.

Hong Kong Özerk Bölgesi Başyöneticisi Carrie Lam, Hastane Yetkilileri Çalışanlar İttifakı isimli bir sağlık sendikasının sınırların kapatılmaması durumunda greve gidileceği yönündeki çağrısını reddetti.

Sendika, Cuma günü yaptığı açıklamada Hong Kong'un sınırları kapatılmazsa 6 bin 500 sendika üyesi sağlık görevlisinin greve gideceğini söylemişti. Lam, "Korkarım ki sınırları kapatmak Dünya Sağlık Örgütü'nün önerileriyle ters düşüyor" dedi.

DSÖ: Çin ile sınırlarınızı kapatmayın!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Christian Lindmeier, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde gerçekleştirilen haftalık basın toplantısında, diğer devletlerin Çin ile "resmî sınır geçişlerini açık tutmaları için çok önemli bir neden olduğunu" kaydetti. 

Lindmeier, sınırların kapatılması halinde insanların düzensiz ve yasa dışı olarak Çin'e girip çıkacağını, sağlık kontrolü yapılamayacağı için virüsün daha hızlı yayılacağını ifade etti. 

İngiltere ve Rusya'ya da sıçradı!

Koronavirüs, son olarak İngiltere ve Rusya'ya sıçradı.

Ülkede yeni tip koronavirüs (2019-nVoC) vakasına ilk defa rastlandı. Baş tıbbi memur Chris Whitty, İngiltere'de aynı aileden iki kişiye yapılan test örneklerinin pozitif çıktığını bildirdi. 

Diğer yandan, Rusya'da 2 Çin vatandaşının koronavirüs taşıdığı belirlendi. 

İtalya'da olağanüstü hal ilan edildi

İtalya'da koronavirüs salgını nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi. 

Son 24 saatte 43 kişi öldü

Çin'de 20 Ocak’tan bu yana hızla artan ve bir hafta içinde zirveye ulaşması beklenen yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını sebebiyle son 24 saatte 43 kişi daha hayatını kaybetti, 1982 yeni vaka belirlendi.

Yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınının merkez üssü Vuhan kentinin bağlı olduğu Hubey eyaletinde ise ölenlerin sayısı 204’e, tespit edilen vaka sayısı ise 5 bin 806’ya yükseldi.

Öteki taraftan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınının yoğun olarak görüldüğü eyaletlerde vaka sayısı Cıciang’da 537, Guangdong’da 393, Hınan’da 352, Hunan’da 332, Ciangşi’de 240, Anhui’de 237, Şandong’da 178, Sıçuan’da 177, Ciangsu’da 168, Fucien’de 101 oldu.

Ayrıca belirlenen yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) vakaları başkent Pekin’de 121, Şanghay’da 128, Çongçing’de 206, Tiencin’de 31’e ulaştı.

Bu arada "Ülke Geneli Yeni Tip Koronavirüs Salgını Anlık Gelişmeler" platformunun verilerine göre, dünya genelinde bugüne kadar Tayland’da 14, Japonya’da 11, Singapur’da 10, Avustralya’da 9, Malezya’da 8, ABD’de 6, Fransa'da 5, Almanya’da 5, Güney Kore'de 4, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) 4, Kanada’da 3, Vietnam’da 2, İtalya’da 2, Nepal'de 1, Kamboçya'da 1, Sri Lanka'da 1, Finlandiya'da 1 ve Hindistan’da 1 vaka tespit edildi.

Japonya, Hubey'e giden yabancıları ülkeye almayacak!

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Japon hükümetinin koronavirüs salgınıyla mücadele için oluşturduğu görev gücü toplantısında konuştu.

Abe, salgının başladığı Hubey bölgesine geçtiğimiz 2 hafta içinde giden yabancıların Japonya'ya girişine izin verilmeyeceğini duyurdu.

Trump, salgının ülkesinde kontrol altında olduğunu söyledi

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Çin'le ve diğer ülkelerle salgın konusunda çok yakın çalıştığını söyledi.

Trump, salgının ABD'de "çok iyi bir şekilde" kontrol altında tutulduğunu ve ülkede "çok az" problem olduğunu söyledi. Geçtiğimiz gün Amerikan Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı, ABD'de virüsün insandan insana ilk kez bulaştığını açıklamıştı.

"Aşı geliştiren kurumlar zamana karşı yarıştığını bilmeli"

Dün açıklama yapan Çin Başbakanı Li Kıçiang, yeni tip koronavirüsün (2019-nCoV) sebep olduğu salgın durumun çetin ve karmaşık olduğunu ifade etmiş, salgına karşı aşı geliştiren kurumların zamana karşı yarışması gerektiğinin altını çizmişti.

Çin Başbakanı Li Kıçiang, yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınıyla mücadelenin ölüm oranını azaltmak ve muayenelerin etkisini iyileştirmek açısından kilit önem taşıdığını dile getirmişti.

Çin Başbakanı Li Kıçiang, “Merkezi Hükümet Yeni Tip Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Çalışma Grubu Lideri” olarak salgınla mücadeleyi ve denetlemeyi yürütüyor.

DSÖ acil durum ilan etmişti

DSÖ (WHO - Dünya Sağlık Örgütü), Çin'deki yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) sebebiyle dün uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan etmişti. Çin'in Birleşmiş Milletler Temsilcisi Cang Cün de Çin'in bu durumu değerlendirdiğini belirterek, ülkesinin koronavirüsle mücadelede çok kritik bir durumda olduğunu söylemiş, uluslararası dayanışmanının aşırıcı derecede önem kazandığını belirtmişti.

Alman bakan "birkaç ay içerisinde aşı geliştirilebilir" dedi!

Almanya Araştırma Bakanı Anja Karliczek, yeni koronavirüse yönelik aşı geliştirilmesi çalışmaları hakkında konuştu. Karliczek, "Hastalığı kontrol altına almak istiyorsak kısa bir süre içinde aşı geliştirmemiz iyi olur ve birkaç ay içinde bunun başarılacağını düşünüyorum" dedi.

Yeni tip koronavirüs ilk Vuhan'da görüldü

Yeni tip koronavirüs (2019-nCoV), ilk olarak Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta Vuhan vilayetindeki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı mühürlemişti.

Yarasa ve yılandan kaynaklanıyor

Çin'de yeni tip koronavirüse yönelik yürütülen bilimsel çalışmalarda virüsün genetik dizininin Çin'e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair ilk sonuçlar elde edilmiş, daha sonra salgın sona erinceye kadar Çin'de yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı.

Ulaşım durduruldu

Yeni tip koronavirüsün (2019-nCoV) kısa sürede Vuhan kentinden diğer şehir ve eyaletlere sıçraması yüzünden 22 Ocak'tan bu yana başta Vuhan şehri olmak üzere Hubey eyaletine bağlı irili ufaklı 17 şehirde toplu ulaşım iptal edilmişti.

SARS'ı geçti

Hızlı yayılma özelliği giderek güçlenen yeni tip koronavirüs (2019-nCoV), Çin'de 2002-2003 yılları arasında 5 bin 327 kişiye buluşan SARS'ın (şiddetli akut solunum yolu sendromu) vaka sayısını geçmiş durumda. Yeni tip koronavirüsün (2019-nCoV), Çin'deki vakası sayısının, SARS'ın 2003 yılındaki dünya genelinde sebep olduğu 8 bin vaka sayısını da geçmesi öngörülüyor.

Yorumlar (0)